Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonSumiranje rezultata i provedenih aktivnosti tokom nastavne 2023/2024.

Sumiranje rezultata i provedenih aktivnosti tokom nastavne 2023/2024.

Na kraju nastavne 2023/2024. godine Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organizovalo je sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Bila je to prilika za sumiranje rezultata i provedenih aktivnosti te pripreme koje se odnose na završetak nastavne godine koji će uslijediti u junu.

„Mi smo proveli mnogo aktivnosti, kako kampanja tako i formalno, kroz izmjene propisa, kroz uvođenje određenih zaštitnih mehanizama i želim kazati javnosti da ćemo i u narednoj školskoj godini nastaviti sa nizom kampanja i aktivnosti kako bismo se suočili sa problemom nasilja. Mi smo svjesni koliki je to problem. Također, želim da kažem da nasilje nije samo problem obrazovanja. To je generalno društveni problem. Možda ovih dana vidimo koliko duboko je taj problem ušao u naše društvo“, kazao je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović naglasivši da su upravo ovakvi sastanci prigoda za razmjenu ideja o načinu kako riješiti probleme i prevazići poteškoće.

Da je ova školska godina svima bila vrlo zahtjevna i teška kazala je direktorica Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla i predsjednica Aktiva direktora srednjih škola TK Alma Šehanović.

„U okviru današnjeg sastanka dobit ćemo još neke informacije i instrukcije kako da što uspješnije da okončamo ovu školsku godinu ali da i  izvršimo male pripreme i uvod u narednu školsku godinu. Maturanti su već okončali nastavu. Imamo tekuće školske aktivnosti i pripremu za eksternu maturu. Istovremeno vršimo pripreme za upis novih srednjoškolaca.“

Govoreći u ime Aktiva direktora osnovnih škola Grada Tuzla direktorica Osnovne škole „Novi Grad“ Sabina Jogunčić je kazala da je namjera unificirati određene aktivnosti koje su do sada bile različito organizovane u pojedinim školama, bilo da u u pitanju problemi u funkcionisanju bilo obilježavanje određenih datuma značajnih za naše društvo.

„Ove godine su implementirani određeni pravilnici kao što je Pravilnik o postupanju u slučaju međuvršnjačkog nasilja, što je nama u školama mnogo olakšalo rad i nekako napravilo hodogram kako se ponašati u tom slučaju. Imali smo mnogo aktivnosti koje su vezane za prevenciju vršnjačkog nasilja i svi zajedno smo učestvovali u tome.  Zatim, obilježavanje značajnih datuma, što do  sada nije bio slučaj nego smo od škole do škole imali svaštarenje a kod djece svakako treba razvijati ljubav prema domovini. Da obilježavanje bude na isti način i to će postati tradicija“, kazala je direktorica Jogunčić.

Najavivši i predstojeće upisne rokove za srednje škole ministar Omerović je svim budućim srednjoškolcima poželio puno uspjeha i da upišu ono što smatraju da je za njih najbolje.

Prvi upisni rok za srednje škole je od 10. do 12. juna, drugi od 17. do 19. juna a treći od 24. do 31. avgusta.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno