Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSkuplja cijena struje za domaćinstva, ali i privrednike: "Sirotinja je najbogatija i...

Skuplja cijena struje za domaćinstva, ali i privrednike: “Sirotinja je najbogatija i sve plaća”

Cijena struje će se za domaćinstva i malu privredu povećati za 10 posto već od narednog mjeseca, a prema najavama, privredu očekuje još jedno poskupljenje.

Jedan dio privrednika prelazi na tržišno snadbijevanje strujom, a predstavnici tzv. male privrede su već zahvaćeni nedavnom odlukom o poskupljenju koje je FERK odobrio.

Na koga se poskupljenja odnose?

Da bi bilo jasnije: univerzalno snadbijevanje su građani/domaćinstva i mala privreda poput frizerskih salona, restorana, kafića… Odlukom o poskupljenju struje za tu univerzalnu potrošnju odobrava FERK.

Dakle, nedavna odluka na poskupljenje od 10 posto se odnosila na građane i malu privredu.

Novi Zakon o električnoj energiji je stupio na snagu u januaru ove godine, ali će se sada početi primjenjivati. Tačnije, definisana su četiri kriterija, a jedan od njih je da se dio potrošača iz univerzalnog snadbijevanja prebaci na tržišno. Tačnije, odnosi se na privredne subjekte koji imaju više od 50 zaposlenih, imaju određen procenat potrošnje…

Ti privredni subjekti, koji su još ovaj mjesec na univerzalnom, prelaze od 1. avgusta na tržišno snadbijevanje i njima će se računati u skladu sa tržišnim cijenama, plus se podižu cijene i one koji će ostati te građanima.

Na tržišnom snadbijevanju se donose cijene zavisno od situacije na berzama. Federalna vlada je to poskupljenje, uz veliki pritisak poslodavaca, ograničila na 20 posto.

Ipak, dobra vijest je da se tržište stabilizira pa tako, na primjer, padaju cijene na mađarskoj berzi te smo vjerovatno dostigli gornji nivo cijena.

Veliki udarac za privredu

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH je rekao da je ova najava očekivana, a radi se o novom Zakonu o električnoj energiji.

“Jedan dio manjih privrednih subjekata prelazi sa univerzalnog na tržišno snadbijevanje. Mislim da će se držati odluke Vlade FBiH o 20 posto poskupljenja. Radi se o manjim objektima i ne očekuje se neki veliki udar na privredu. Veliki potrošači su već odavno na tržišnom snadbijevanju”, navodi on.

Kaže da je sigurno da će doći do poskupljenja, ali smatra da ta električna energija nije značaj udio njihovih troškova.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić ipak, smatra, da će se ovo poskupljenje odraziti na status privrednih subjekata, ali očekuje i razumijevanje nadležnih o ovom pitanju. Zato su planirani i sastanci naredne sedmice.

“Posebno kod onih poslodavaca koji imaju proizvodnju i gdje je iznimno visok trošak struje. To poskupljenje od 20 posto je veliki udarac i imat će negativne posljedice po rad kompanija”, naveo je Čengić za Klix.ba.

Smatra kako će to prouzrokovati da isti ne budu konkuretni na tržištu.

Radio Feral/Klix.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno