Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSchmidt: Društvo mora odbaciti sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u...

Schmidt: Društvo mora odbaciti sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda sa ciljem uvažavanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Odluka o donošenju Rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice, saopćeno je danas.

“Rezoluciju treba posmatrati kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni. Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici.

Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske. Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Visoki predstavnik poziva sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini da udruže snage u nastojanju da se izgradi povjerenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine kao dijela evropske porodice, zaključeno je u saopćenju.

Radio Feral/N1

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno