Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPotpisani ugovori za uređenje poljoprivrednog zemljišta u Tuzli i Kalesiji

Potpisani ugovori za uređenje poljoprivrednog zemljišta u Tuzli i Kalesiji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović danas je sa ovlaštenim predstavnicima Grada Tuzle i Općine Kalesija potpisao ugovore o prijenosu sredstava za realizaciju projekata u oblasti poljoprivrede.

„Za realizaciju projekta uređenja i zaštite državnog poljoprivrednog zemljišta na lokaciji Gornja Tuzla Ministarstvo je Gradu Tuzla doznačilo 152.100 KM. Ovim projektom je planirano uređivanje 19,90 ha poljoprivrednog zemljišta. Predmetna površina je obrasla niskim i srednje visokim rastinjem, a projektom je da se urede odvodni kanali i na dijelu određene površine zemljišta je planirana nivelacija zemljišta koje je u prethodnom periodu, usljed erozije tla, pretrpilo određene promjene“, obrazložio je ministar Ahmetović.

Kada je u pitanju  Općina Kalesija, potpisani su ugovori za realizaciju dva projekta.„U jednom projektu je predviđeno uređenje i čišćenje općinskog poljoprivrednog zemljišta u Općini Kalesija, k.o. Vukovije i za tu namjenu smo izdvojili 181.935 KM. Ovim projektom je planirano uređivanje, odnosno mašinsko i djelimično ručno krčenje niskog i visokog rastinja, uklanjanje panjeva, korijenja i drugog organskog i neorganskog otpada kao i čišćenje kanala sa mjestimičnom sanacijom na ukupnoj površini od 22,78 ha poljoprivrednog zemljišta. U drugom projektu planirano je uređenje i čišćenja općinskog poljoprivrednog zemljišta u Općini Kalesija, k.o. Prnjavor. Za ovaj projekat izdvojili smo 175.122 KM, a projektom je planirano uređivanje 25,67 ha poljoprivrednog zemljišta“ kazao je ministar Ahmetović

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno