Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPoljoprivrednici najavljuju: Početkom naredne godine imat ćemo nestašicu domaćeg mlijeka i mesa

Poljoprivrednici najavljuju: Početkom naredne godine imat ćemo nestašicu domaćeg mlijeka i mesa

Poljoprivrednici i agronomi prognoziraju da ovogodišnja sjetva neće biti dovoljna da podmiri potrebe naših stočara, što će dovesti do manjka stočne hrane i nestašice domaćeg mlijeka i mesa, pa bi se u problemima mogle naći i domaće mljekare.

Refik Ahmuljić iz Zemljoradničke zadruge “Gračanka” koja okuplja 1.100 kooperanata, koji se bave stočarstvom i ratarstvom, kaže da sjetva postaje sve skuplja.

Lošija sjetva

– Ono što bude zasijano bit će bez mineralnih đubriva. Razlog su veoma visoke cijene đubriva. Još prošle godine je rađena sjetva bez đubriva, a cijene su od tada dodatno porasle. Ako tome pridodamo cijenu goriva, sigurno je da će sjetva biti smanjena, jer se dosta farmera ne odlučuje na sjetvu – kaže Refik Ahmuljić.

On kaže da je prošle godine u ovo vrijeme 100 kilograma mineralnog đubriva koštalo 120 KM, u proljeće od 170 do 180 maraka, a sada košta 200 KM.

– Smanjena sjetva će dovesti do nedostatka stočne hrane. Stočni fond će biti pogođen, jer smo se nadali povoljnijim uvjetima za jesenju sjetvu, da bi malo amortizirali posljedice ovogodišnje suše, ali od toga neće biti ništa. Još uvijek ništa nije poduzeto kada je u pitanju finansiranje jesenje sjetve – kaže Ahmuljić.

On dodaje da će sve navedeno vrlo brzo dovesti do poskupljenja hrane, prije svega mesa i mlijeka.

– Imat ćemo već početkom naredne godine nestašicu mlijeka i mesa. Stočari sada imaju manje količine hrane zbog suše, a bez intenziviranja jesenje sjetve, ljudi će u martu ili aprilu ostati bez stočne hrane – zaključuje Ahmuljić.

Suad Selimović sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, kaže da mlijeka neće nestati na policama, ali će domaćeg biti sve manje i bit će nadomješteno iz uvoza.

Uvoz umjesto domaćeg

– Imali smo jako loše prinose kukuruza i silaže, suša je uništila otkose, a uz sve to nisu korištene adekvatne doze đubriva. Mi smo tražili podršku Vlade Tuzlanskog kantona, po muznom grlu, jer većina stočara su proizvođači stočne hrane. Sve to da ne bi u martu i aprilu imali nedostatak stočne hrane – kaže Selimović.

On dodaje da je u TK 8.500 muznih grla stoke te da je u prvih šest mjeseci proizvedeno 13,5 miliona litara.

– Naša je proizvodnja bila oko 30 miliona litara, što znači da ćemo do kraja godine imati najmanje tri miliona litara manjka. Dakle, proizvodnja nam pada, a razlog je nedostatak stočne hrane. Sjetva jednog hektara košta više od tri hiljade maraka, otkupna cijena mlijeka se ne mijenja i tim ljudima hitno treba pomoć – pojašnjava Selimović.

Sve to će, ističe on, dovesti do nestašice domaćeg mlijeka i povećanja uvoza.

– Uvozno mijeko i mliječni proizvodi će zamijeniti naše i to je cilj velikih mljekara. Domaće manje mljekare imat će problem sa snabdijevanjem, a cijene će nastaviti rasti – zaključio je Selimović.

Faktor

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO