Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježen Dan Općine Kalesija 23. maj

Obilježen Dan Općine Kalesija 23. maj

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Cetralnom spomen obilježu šehidima i poginulim borcima , počelo je obilježavanje 23.maja Dana Općine Kalesija, dana kada je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u BiH. Pored predstavnika općine, cvijeće su položili i  predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti TK, te predstavnici boračkih i drugih udruženja općine Kalesija. U prostorijama BKC- a „Alija Izetbegović“ održana je svečana akademija na kojoj je istaknuto da je oslobađanje Kalesije  imalo izuzetno veliki značaj za šire područje TK-a i BiH. Uručena su i najveća općinska priznanja. „Medalja sa zlatnim grbom“ posthumno je dodijeljena Samiri Mešanović – Šehić. Plakete sa zlatnim grbom dodijeljene su  UG „Prijatelji jetima“, Team CNC d.o.o. Kalesija, te Muji Tosunbegović iz Kalesije.

U ime nagrađenih obratila se Semina Merić, koja je u ime porodice Samire Mešić- Šehić primila općinsko priznanje.

„Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom izboru. Želim da se zahvalim saborcima moje tetke Samire Mešanović Šehić što su je predložili za ovu nagradu“ – rekla Semina Merić

Zahvalnice sa zlatnim grbom općine Kalesija za nesebičan angažman u razvoju i predstavljanju općine Kalesija dobili su:  Muharem Mešanović iz Prnjavora, Sead Osmančević iz Gojčina, Muhamed Omerović iz Hajvaza, Esad Jakubović iz Lipovica, Zuhdija Karić iz Capardi, Hasan Paloš iz  Rainaca Donjih, Ibrahim Karić iz Hajvaza, Muhamed Omerović Kalesija Gornja i Senad Mujkanović iz Seljublja.

Nakon akdemije svečano je otvorena i zgrada za socijalno stanovanje, te u upotrebu pušten dio asfaltirane ulice – magistralni put – Kalesija Centar, krak A-. U popodnevim satima odigraće se finale Šehidskog kupa, a građanima općina Kalesija večeras od 20 sati i 30 minuta poklanja  koncert Lapsus benda.

U okviru obilježavanja Dana općine Kalesija u nedjelju 26. maja bit će održana biciklijada za djecu, kao i 6. Memorijalni turnir u šahu „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović“.

Turnir u košarci, povodom 40 godina KK Bosna Kalesija biće održan 01. i 02. juna.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno