Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNove cijene električne energije od 1. augusta, slijede li lančana poskupljenja?

Nove cijene električne energije od 1. augusta, slijede li lančana poskupljenja?

Politici očito nije u cilju riješiti nagomilane probleme. Građani su s pravom zabrinuti, ne samo za sigurnost, nego i za to kako će preživjeti. Trenutno nas najviše brine poskupljenje struje za 10 posto. Svi strahuju da su lančana poskupljenja od 1. kolovoza neizbježna.

Novi saziv Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH i nove cijene električne energije. 10% više plaćat će građani svakodnevnu potrošnju u svojim domovima od 1. augusta. Za male obrtnike i druge privrednike povećanje je skoro 8%. Građani već naviknuti na rast cijena, nisu iznenađeni, uzdaju se u snalažljivost. Strahuju od lančanih poskupljenja.

Poskupljenje je najavljivano već mjesecima, a odobreno u trećem pokušaju. Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić djelimično zadovoljan.

“I ova današnja cijena koja ide prema javnom snabdijevanju nije u skladu sa našom proizvodnom cijenom. Da biste imali stabilan energetski sistem i energetski sektor, vi morate imati i stabilno javno preduzeće, moramo imati stabilna finansijska sredstva da održavamo naše elektrane-hidroelektrane i termoelektrane i to je ono što u narednom periodu jeste samo jedan korak”, smatra Buljubašić.

Ovakva objašnjenja ekonomisti vide kao ostavljanje prostora za dodatna poskupljenja, dok je energetičarima potreba za prilagođavanjem cijena opravdana. Svjesni udara na džepove građana, svi se nadaju određenim subvencijama i poticajima.

“Ukoliko se ne ustabili i ne smanji inflacija, ne uravnoteži sistem, možemo očekivati nova poskupljenja. Ako se osvrnemo historijski gledano cijene svih proizvoda, pa tako i električne energije, nafte i plina su rasle i vjerovatno će rasti, ali ono što uvijek zagovaramo i preporučujemo građanima jeste da ne moraju njihovi troškovi rasti – na način da će efikasinije koristit energiju, gasit svjetlo kad im ne treba i druge neke mjere kako bi smanjili svoje račune”, pojašnjava stručnjak za energetilu Nihad Harbaš.

S druge strane, ekonomski analitičar Igor Gavran upozorava kako će poskupljenje struje iskoristiti i drugi za povećanje svojih cijena

“Naravno da će ovo poskupljenje trajati u zimskom periodu ako ne dođe i neko novo i tada će ustvari građani najviše i osjetiti udar na potrošnju. Da zbog nemogućnosti plaćanja računa penzioneri i druge ugrožene kategorije trebaju da sjede u mraku ili da se odriču nekih esencijalnih vrijednosti je tužno”, dodaje.

Tužno, no veoma izgledno. Gavran tvrdi da se moglo izbjeći eventualnim smanjenjem troškova u Elektroprivredi. Dok su i do sada jedva sklapali kraj s krajem i gledali kako troše svaki novčić, od avgusta i dodatnih 10% za struju. Za sada bez najave subvencija, građani, sudeći po izjavama stručnjaka, opravdano u strahu da će ovo poskupljenje izazvati i ona dodatna.

N1

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno