Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja u FBiH upućen u javnu...

Nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja u FBiH upućen u javnu raspravu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jučer je podržao Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, koji predviđa nedjelju i praznike kao neradni dan za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

S obzirom da ga je ranije odobrio Predstavnički dom, ovaj nacrt zakona upućen je u javnu raspravu od 60 dana, u okviru koje očekuje donošenje najboljih rješenja u cilju poboljšanja prava i položaja radnika u privatnom sektoru, trgovini i uslužnim djelatnostima.

Vlada Federacije BiH predložila je donošenje zakona o unutrašnjoj trgovini kako bi se, između ostalog, uvela neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata.

Također, u Nacrtu je definisano radno vrijeme prodajnih objekata, te regulisano pitanje formiranja i isticanja cijena.

Pri izradi tekst zakona s Udruženjem potrošača, sindikatima i poslodavcima uspjela se napraviti sinergija te je formirana dobra ekipa s kojom će se moći odgovoriti o svim budućim izazovima koje tržište nosi.

Naime, u praksi su se dešavala različita rješenja po pitanju određivanja i rasporeda radnog vremena kada je u pitanju rad nedjeljom, a koje su donosili svojim uredbama kantoni, gradovi i opštine.

Na taj način došlo je do različitog tretiranja rada nedjeljom i komplikovalo je poslovanje trgovačkim društvima koji posluje na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Važeći Zakon o unutrašnjoj trgovini ne prepoznaje neradnu nedjelju kao pravilo u radu prodajnih objekata.

Tako navedeni novi zakon propisuje da „radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično, da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika, te da Vlada FBiH ili nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike svojom odlukom ili uredbom određuje koji su praznici neradni u FBiH, te se odlukom može odrediti koji su prodajni objekti dužni raditi u vrijeme praznika“.

Također, zakon uređuje na potpuniji način pitanja koja su od značaja za potrošače kao što je odobravanje popusta ili prodaja sa sniženom cijenom.

Zakonom je detaljno uređena internet prodaja, imajući u vidu njeno sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu. Razvojem internet prodaje javljaju se i određene devijacije uslijed pravno neuređenog stanja u oblasti elektronskog poslovanja u Federaciji BiH i nepreciznih zakonskih rješenja kojima je u minimalnoj mjeri ova oblast regulisana, pa je bilo neophodno predvidjeti adekvatne mehanizme kojima će se to ponašanje sankcionisati.

Radio Feral/Akta.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno