Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonMinistar Omerović primio pobjednike na kantonalnom takmičenju  „Projekt građanin“

Ministar Omerović primio pobjednike na kantonalnom takmičenju  „Projekt građanin“

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović upriličili su prijem za učenike  Osnovne škole „Centar“ i Behram-begove medrese iz Tuzle koji su na kantonalnom takmičenju „Projekt građanin“ osvojili prvo mjesto kao i njihove mentore.

Naglasivši da građansko obrazovanje dovodi do razvoja demokratske kulture u jednom društvu, ministar Omerović je čestitao mladima koji su pokazali da žele biti odgovorni i informisani građani našeg društva.

„Posebno je važan praktični dio obrazovanja za aktivno građanstvo s obzirom da se na taj način, mladi ljudi, učenici, uče kako kreirati mjere javne politike s obzirom da treba riješiti određene probleme u društvu. Ovo je prvi susret mladih ljudi sa političkim sistemom i problemima sa kojima se susreću i načinom na koji se mogu realizirati određene mjere javne politike kako bi se upravo ti problemi riješili.“

Koordinator za TK na „Projektu građanin“, stručni savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona Mehdin Selimović pojasnio je  da je cilj istraživanje javne politike i rješavanje problema u lokalnoj zajednici.

„Ove godine na području TK, na finalnoj kantonalnoj smotri, takmičenju koje je održano online, učestvovalo je 16 osnovnih i 11 srednjih škola. Sudije koje su ove godine ocjenjivale „Projekat građanin“ bile sa područja čitave FBiH. Sudije iz Busovače, Travnika i Bihaća ocjenjivale su portfolije koje su djeca radila na projektu javne politike i rješavanja problema u lokalnoj zajednici.“

Na državnom takmičenju OŠ „Centar“ iz Tuzle predstavljat će Amina Zvorničanin.

„Mi u školi „Centar“ analizirali smo problem nasilja u porodici. Tu smo zapazili da je veoma zastupljeno. Potrudili smo se da zađemo što dublje u problem i nađemo što bolja rješenja. Tvrdim da smo i uspjeli, da smo našli alternative i nadam se da će se te alternative uzeti u razmatranje i da smo mi ispunili svoju dužnost kao učesnici u Projektu građanin“, kazala je ova osnovka.

Problemski zadatak s kojim su pobijedili srednjoškolci iz Behram-begove medrese iz Tuzle je zakonska regulacija električnih romobila.

„Tu temu smo vidjeli kao izuzetno značajnu za realizaciju u našem društvu koja bi koristila kako na užem tako i na širem planu. U naš projekat smo uložili veliki trud tako da nam je izuzetno drago da plodove tog našeg rada možemo vidjeti samim današnjim prijemom i naš krajnji cilj je bio da uzmemo učešće u toj državnoj smotri“, kazao je učenik Haso Imširović.

„Projekat građanin“ provodi se u svakom razredu svake osnovne i srednje škole što govori da je veliki broj djece koja su rješavala probleme javne politike odn. najčešća pitanja i probleme koji se tiču njihovih lokalnih zajednica i društvu. U finalnom dijelu učestvovalo je oko 400  najboljih učenika osnovnih i srednjih škola.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno