Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHMinistar Delić: Objavljen Javni poziv za dodjelu milion KM iz ovogodišnjeg Budžeta...

Ministar Delić: Objavljen Javni poziv za dodjelu milion KM iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH za zbrinjavanje žrtava nasilja

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je Javni poziv za dodjelu sredstava neprofitnim organizacijama koje rade na provedbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Ova sredstva u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM, namijenjena su za pružanje socijalnog zbrinjavanja i podrške žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

Cilj Javnog poziva je osigurati finansijsku podršku organizacijama koje pružaju smještaj i podršku žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja. U saopćenju Federalno ministarstvo ističe da su sredstva predviđena za minimalno 300 žrtava koje će tokom 2024. godine biti smještene u sigurne kuće ili skloništa.

Ova sredstva će značajno doprinijeti provedbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, omogućavajući neprofitnim organizacijama da nastave pružati društvu vitalne usluge podrške. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je značaj podrške organizacijama koje pružaju pomoć žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja te naveo da ova podrška nije samo zakonska obaveza, već i moralni imperativ, naglasili su iz Ministarstva.

– Ove organizacije imaju važnu ulogu u pružanju sigurnog utočišta i rehabilitacije žrtvama, te su stoga kontinuirana podrška i finansiranje njihovog rada od vitalnog značaja. Ove organizacije su temelj naše borbe protiv nasilja i osiguravaju da žrtve dobiju potrebnu pomoć i zaštitu. Naša obaveza je da osiguramo dovoljno resursa kako bi one mogle nastaviti nesmetano raditi posao koji je u svakom smislu obaveza društva i sistema. Nastavit ćemo pomagati i podržavati rad sigurnih kuća u FBiH, a već ove godine imamo iznos povećan sa 500 hiljada na milion KM. U odnosu na 2022. kada je iznos za zbrinjavanje žrtava u sigurnim kućama bio 250 hiljada KM, ova godina sa milion KM pokazuje da naša podrška nije na riječima već na djelima – kazao je ministar Delić.

U saopćenju je istaknuto da na Javni poziv mogu aplicirati sigurne kuće i skloništa koja djeluju na području Federacije BiH, te pružaju privremeni smještaj žrtvama rodno zasnovanog i nasilja u porodici.

– Federalno ministarstvo poziva sve kvalificirane organizacije da se prijave i iskoriste ovu priliku za dodatnu podršku u njihovom radu. Javni poziv, kao i prijavni obrazac i bodovna shema objavljeni su na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike – saopćeno je iz Ministarstva.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno