Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaVanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija povodom pomoći Turskoj i Siriji

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija povodom pomoći Turskoj i Siriji

11:51 – Završena je 3.Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.

11:47 – Mujo Mukić (NIP) – Zamolio bih kalesijske privrednike da se uključe u akciju i da brzo reagujemo, jer je stanovnicima Turske hitno potrebna pomoć. Naš plan je da za 15-20 dana imamo izgrađene kontejnere koje bi transportovali i montirali u Turskoj. Obezbijedit će nam se slobodan prolaz za isporuku, bez carinskih problema. Svi oni koji mogu pomoći su dobrodošli. Zamolio bih i građane da se uključe u akciju.

11:42 – Huso Atlagić (samostalni vijećnik), mašinski inženjer je kolegama vijećnicima prezentirao idejno rješenje montažnih kontejera koje bi izradile kalesijske firme za pomoć ugroženim građanima Republike Turske. Cilj je da se izgradi 30 kontejnera koji će biti dopremljeni u Tursku. Idejni projekat ćemo dati i ostalim firmama koje su zainteresovani za izradu kontejnera.

11:41 – Usvojen je zaključak da se iz Budžeta općine Kalesija izdvoji 20 hiljada KM za pomoć stanovništvu Turske, na ime saniranja šteta usljed razornog zemljotresa. Također, vijećnici Općinskog vijeća Kalesija se za ove namjene odriču jednomjesečnog paušala i dnevnica.

11:38 – Sead Džafić (načelnik općine Kalesija) – Ovo je meni najteža vanredna sjendica vijeća. Meni kao čovjeku je jako teško palo i danas mi naviru suze gledajući potresne snimke zemljotresa u Turskoj. Nisam mogao a da ne pozovem predsjedavajućeg i sekretara da ih zamolim da održimo sjednicu vijeća kako bi pomogli ugroženom stanovništvu. Dogovorili smo da iz skromnog budžeta izdvojimo dio sredstava, kao znak solidarnosti i ljudskosti prema ugroženom stanovništvu. Trebamo dati doprinos i pomoći ljudima. Ne smijemo zaboraviti pomoć koju smo dobijali tokom rata u BiH. Na Kolegiju je vijećnik Fetah Hujdur predložio da vijećnici doniraju dio sredstava. Mujo Mujkić je predložio da se urade kontejneri koji bi se poslali Turskoj. Radi se o dobroj ideji. Pozvat ću sve direktore javnoh ustanova i preduzeća, privrednike ali i građane da se uključe u akciju pomoći narodu Republike Turske.

11:35 – Usvojen je dnevni red 3.Vanredne sjednice Općinskog vijeća Kalesija: “Pomoć Republici Turskoj na ime saniranja šteta usljed razornog zemljotresa”.

11:34 – Počela je 3.Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.

Općinsko vijeće Kalesija održat će vanrednu sjednicu na kojoj će se očekuje donošenje Odluke o pomoći stanovništvu Turske i Sirije.

Na sjednici Kolegija je dogovoreno da se iz budžetske rezerve obezbjedio dio sredstava koja će biti usmjerena turskoj općini Talas, koja je bramljena sa Kalesijom. Sredstva će biti namjenjena za zbrinjavanje stanovništva koje je usljed razornog zemljotresa u Turskoj ostalo bez svojih domova.

U akciju pomoći Turskoj i Siriji uključit će se i vijećnici Općinskog vijeća Kalesija koji će jednomjesečni paušal i dnevnice usmjeriti za ove namjene.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO