Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji obilježena trideseta godišnjica od formiranja 205.brdske brigade

U Kalesiji obilježena trideseta godišnjica od formiranja 205.brdske brigade

Predstavnici Općine Kalesija predvođeni pomoćnikom načelnika Zijadom Kulanićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Damirom Džafićem te predstavnici Jedinstvene organizacije boraca, Medžlisa Islamske zajednice, Udruženja „Kalesijska policija 92-95“, članovi i pripadnici Udruženja poginulih boraca i šehida, RVI i građani prvog oslobođenog grada u BiH jučer su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Centralnom spomen obilježju počeli sa obilježavanjem tridesete godišnjice od formiranja 205.brdske brigade Armije RBiH.

Mlađim naraštajima treba govoriti o hrabrosti kalesijskih boraca. Nakon pda Podrinja mi smo bili prvi na udaru agresora, ali smo uspjeli da sačuvamo naš grad, da se odbranimo. Raduje me i to što su naši borci pokazali svoju hrabrost u toku agresije i da su poštivali sve konvencije tako da iz rata izlazimo čistog obraza, kazao je pomoćnik načelnika Zijad Kulanić.

“Pored borbenih dejstava mi smo morali da vršimo reorganizaciju i formiranje novih jedinica. Prvu reogranizaciju smo imali u maju 1992. godine gdje smo formirali pješadijske bataljone i gdje smo ukrupnili naše jedinice i dali im zonu odgovornosti da bi bilo lakše voditi odbrambeni rat. U toku 1992. godine stvorili su se uslovi da se formira nova jedinica, a ta nova jedinica je 205. brdska brigada.”, kazao je general Mirsad Gutić.

Organizator obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 205. brdske brigade je JOB “Unija veterana” Kalesija. U sklopu obilježavanja klanjan je podne namaz u Čaršijskoj džamiji, kao i proučen tevhid za poginule borce općine Kalesija, te je održan historijski čas i obraćanje zvanica u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

“205. brdska brigada je učestvovala u oslobađanju Kalesije. Nastavit ćemo sa obilježavanjem značajnih datuma za odbranu Kalesije, jer se to ne smije zaboraviti. Znamo i kakvo je stanje boračke populacije, naš cilj je da poboljšamo status boraca”, kazao je Mirsad Ikanović, predsjednik JOB “Unija veterana” Kalesija.

U toku svog ratnog puta 205. brigada je izvodila odbrambena i ofanzivna borbena dejstva. Borci 205. brdske brigade, osim na kalesijskom ratištu, ratovali su i na teočanskom ratištu, na brčanskom, sarajevskom ratištu, na Vozući…


Press općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO