Nedjelja, 10 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU BKC-u otvorena izložba posvećena izvornoj muzici

U BKC-u otvorena izložba posvećena izvornoj muzici

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra „Alija Izetbegović“ Kalesija i Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Seada Džafića danas je u galerijskom prostoru BKC-a otvorena izložba pod nazivom „Izvorno pjevanje i Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni-zajednička i lokalna nematerijalna kulturna baština“.

Autor izložbe je karmelićanin otac Zvonko Martić, doktor etnologije i prior samostana svetoga Ilije na Buškom jezeru.

Ova izložba je samo jedan dio onog nematerijalnog blaga koje imamo i što spremamo da predstavimo u Zagrebu. Naš cilj je da izvorna muzika i izvorno pjevanje bude uvršteno na UNESCO listu i da to zaštitimo i sačuvamo kazao je Martić.

On ističe da je izvorno pjevanje zajednička nematerijalna kulturna baština sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i kao takva se treba predstavljati ne samo u sjeveroistočnoj Bosni gdje je najviše zastupljena nego na svim dijelovima domovine Bosne i Hercegovine.

Direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, Alija Džafić kazao je u svom obraćanju da je izvorna muzika nešto što se treba njegovati i prenositi na mlađe generacije uz poruku da to bude u onom izvornom obliku uz šargiju i violinu i da se pjeva kao nekada uz žetve pšenice, branje kukuruza ili kako je to nekada bilo popularno na sijelima i ispraćajima.

Izložbu je proglasio otvorenom načelnik Kalesije Sead Džafić koji je rekao da će on uvijek podržavati ono što radi direktor ove kulturne ustanove koja na sve načine pokušava sačuvati ono nematerijalno blago po kojem je naša općina prepoznatljiva.

Načelnik je istakao da su mnoge izvorne pjesme otpjevane o Kalesiji i da je grupa „Kalesijski zvuci“ zahvaljujući Kim Barton (Burton), koja je etnomuzikolog završila u njenom doktoratu u Londonu.  
Ova izložba je ujedno i najava 18.festivala izvorne muzike koji se održava u BKC-u „Alija Izetbegović“ na kojem su učešće uzele izvorne grupe iz Bosne i Hercegovine.

(Press općine Kalesija)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO