Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaTrik Kalesija: Djevojčice i dječaci prisustvovali sjednici Vijeća za djecu

Trik Kalesija: Djevojčice i dječaci prisustvovali sjednici Vijeća za djecu

Djevojčice i dječaci prisustvovali su sjednici Vijeća za djecu koja je održana u utorak (06.03.2023.) u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine. Na ovoj sjednici su učestvovali djeca i mladi, te su predstavili svoje dvije inicijative za rješavanje pitanja koja ih se tiču. #ConnectingtheDots

Jedna inicijativa se tiče uključivanja djece i mladih u sami rad Vijeća, kako bi prezentirali probleme sa kojima se susreću mladi i Vijeću asistirali u pronalasku inovativnih rješenja.

„Spremni smo odvojiti svoje slobodno vrijeme i volontirati kako bi dali svoj doprinos u poboljšanju stanja prava djeteta u BiH, biti neformalno ili formalno savjetodavno tijelo Vijeća ili učestvovati u redovnim konsultacijama, nudeći viđenje iz našeg ugla.“ – Najda Hajdarević, predstavnica djece i mladih.

Pored ove, djeca i mladi su Vijeću predali inicijativu za sistemsku podršku savjetodavne linije za djecu koju smatraju prijeko potrebnom 24/7.

„Problemi su sastavni dio života i ne tražimo da ih sve riješite, ali nam je potrebna sigurnost i podrška. Savjetodavna linija za djecu nam je potrebna u momentima u kojima se osjećamo nesigurno, pa i tokom noći, i može biti od životne važnosti.“ – Bobana Popović, predstavnica djece i mladih.

Sjednici je prisustvovala i Merima Osmanovic predsjednica Udruženja mladih „TRIK“ Kalesija, te je bila jedna od govornica na ovoj jako bitnoj sjednici i tim putem predstavila rad našeg Udruženja.

„Zahvalna sam prije svega što sam imala priliku sjediti u Parlamentarnoj skupštini na sjednici Vijeća za djecu i biti jedna od govornica ali i pokretača dobrih inicijativa. Moram istaći da je ogroman uspjeh što sam na sjednici Vijeća za djecu imala priliku da prezentujem naše Udruženje ali i sve dobre inicijative i akcije koje smo pokretali kroz projekat “Povezivanja tačaka – unapređenje dječijih prava u BiH”. Za rad našeg udruženja se čulo i na Vijeća za djecu što je veliki uspjeh za nas i za naše naredne akcije“ – kazala je Merima.

Pored Merime, Najde i Bobane, Vijeću za djecu su se u ime 16 grupa djece i mladih učesnika projekta, obratili i mladi aktivisti Ademir Sarić i Sajra Kustura koji su predstavili aktivnosti projekta, realizovana istraživanja i ostvarene rezultate.

Umrežavanje, konsultacije i priprema inicijativa omogućeno je uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini, kroz projekat „Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava u BiH“ a kojeg sprovode World Vision Bosna i Hercegovina, Udruženje Naša djeca Sarajevo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO