Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaRealizovani projekti u JP “Vodovod i kanalizacija Kalesija” uspješno prati evropske standarde...

Realizovani projekti u JP “Vodovod i kanalizacija Kalesija” uspješno prati evropske standarde vodosnabdijevanja

Godinu koja je na izmaku, pamtit ćemo kao jednu od najtoplijih i najsušnijih godina. Po meterološkim podacima 2022. godina je jedna od deset najtoplijih godina kako postoje mjerenja. JP “Vodovod i kanalizacija Kalesija” doo Kalesija uz veliki napor, uspjelo je da održi vodosnabdijevanje bez planskih redukcija u toku toplog i sušnog ljetnog perioda. Kako predviđaju stručnjaci, 2023. godina bi mogla biti čak i toplija od 2022. godine.

JP “Vodovod i kanalizacija Kalesija” doo Kalesija u cilju urednog vodosnabdijevanja u narednom periodu, smanjenja gubitaka na vodovodnoj mreži, smanjenja troškova eksploatacije i distribucije vode, energetske efikasnosti, osiguranja vodnih objekata, kao i zaštite životne sredine tokom 2022.godine realizovalo je nekoliko projekata: Okončala ugradnju zonskih mjerača protoka i pritiska na kompletnom vodovodnom sistemu, te na taj način stvorila uslove za kontinuirano daljinsko praćenje vodnog bilansa, a u cilju smanjenja gubitaka vode iz vodovodnog sistema.

Ugrađena oprema omogućava alarmiranje u slučaju pucanja cjevovoda, curenja iz vodovodnog sistema, nelegalno korištenje vode, kao i promjenu pritiska u sistemu za svaku zonu posebno.

Također, u 2022. godini izvedeno je proširenje telemetrijskog sistema za praćenje podataka, automatizaciju i upravljanje vodovodnim sistemom za pumpnu stanicu i rezervoar Sarači, pumpnu stanicu Miljanovci i rezervoar Gaj, kao i rezervoare Kundakovići i Lipovice. Na ovaj način obezbjeđeno je kontinuirano praćenje vitalnih parametara kao što su protok, pritisak, nivo vode, kao i monitoring statusa elektromotornih potrošača, status preklopki, status otvorenosti vrata i vrata ormara,video nadzor, kao i komandi za start elektromotornih potrošača.

Očekivani benefiti realizacijom ova dva veoma bitna projekta su potpuna daljinska kontrola, smanjenje gubitaka vode iz vodovodnog sistema, ušteda električne energije,goriva, očuvanje postojećeg izvorišta i vodozahvatnih objekata.

U saradnji sa osnivačem ( Općina Kalesija/ Općinski načelnik) koji su obezbjedili finansijska sredstva, u 2022. godini započeto je i realizovano nekoliko projekata.

Jedan od važnijih pokrenutih aktivnosti u 2022. godini su hidrogeološka istraživanja na prostornom obuhvatu Dubnica-Zolje, gdje je trenutno u fazi izrada istražnih bušotina do dubine od cc 170,00 m u cilju pronalaska dovoljnih količina pitke vode kojoj ne bi trebalo postrojenje za prečišćavanje, a samim tim bi se umanjili i troškovi eksploatacije i proizvodnje vode. Preliminarni rezultati su dobri, i za očekivati je u toku narednog perioda izradu novih vodozahvata i dodatne količine pitke vode sa novog izvorišta.

Završena je izgradnja primarne i sekundarne vodovodne mreže i puštena voda za naselje Babina Luka i dio Prnjavora, gdje su ugrađeni savremeni vodomjeri za daljinsko očitavanje. Započeta je i završena izgradnja I faze primarne vodovodne mreže za vodosnabdijevanje naselja Zukići, nastavak izgradnje se očekuje početkom 2023.godine, a ispitivanje sistema i puštanje vode očekujemo u prvoj polovini naredne godine.

Također, veoma je bitno napomenuti, da JP Vodovod i kanalizacija Kalesija, pored gore navedenih započetih i realizovanih projekata tokom 2022. godine, kontinuirano održava oko 300 km vodovodne mreže, kao i drugu hidrotehničku infrastrukturu.

(Neon TV)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO