Utorak, 30 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNačelnik održao sastanak sa kalesijskim privrednicima i direktorima vezano za pomoć Turskoj

Načelnik održao sastanak sa kalesijskim privrednicima i direktorima vezano za pomoć Turskoj

Na poziv općinskog načelnika Seada Džafića danas je u zgradi Općine Kalesija održan sastanak sa privrednicima i direktorima javnih preduzeća i ustanova, na temu pomoći građanima Turske koji su stradali u razornom zemljotresu.

Općina Kalesija je iz Budžeta izdvojila 20.000 KM na ime pomoći ugroženima, a sredstva će biti uplaćena na račun bratimljene općine Talas u regiji Kayseri u Turskoj koji rade na prihvatu porodica koje su ostale bez svojih domova. Također, vijećnici u Općinskom vijeću Kalesija odrekli su se mjesečnog paušala kao i dnevnica na ime pomoći i kupovini materijala za izradu kontejnera za stanovanje čija će izgradnja krenuti u Kalesiji u narednim danima.

Općinski načelnik je zamolio privrednike da daju svoj doprinos pri nabavci materijala za izradu kontejnera čije nacrte su uradili inženjeri iz Kalesije, a za te namjene otvoren je i žiro račun u NLB banci (132-140-20238000-34).

Kalesija je nebrojeno puta pokazala svoju humanost i siguran sam da će naši privrednici se odazvati ovoj akciji  da izradimo te kontejnere u narednim danima te da će biti isporučeni u područja gdje su potrebni, kazao je načelnik Džafić.

Prema njegovim riječima planirana je izrada 30 kontejnera za stanovanje, a svi koji žele pomoći u pripremi istih mogu se javiti u Općinu za više informacija.

Na pitanje privrednika zbog čega pomoć ne ide za Siriju koja je također pogođena zemljotresom, rečeno je da su putevi pomoći prema ovoj državi blokirani od Međunarodne zajednice te da se traži mogućnost preko Crvenog križa i drugih organizacija da se pomoć dopremi i tom stanovništvu.

Press općine Kalesija
 

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO