Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKratkim igranim filmom „Majka“ i promocijom knjiga Mirsada Mustafića obilježit će se...

Kratkim igranim filmom „Majka“ i promocijom knjiga Mirsada Mustafića obilježit će se 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima

U Kalesiji će se i ove godine obilježiti 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima. Ovaj datum, 9. januar, obilježava se kao Dan početka genocida nad Bošnjacima jer je na isti datum osnovana „Republika srpska“ za koju je i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu utvrdio da su njene institucije, vojska i policija, učestvovale u činjenju genocida nad Bošnjacima.

Program obilježavanja:

– 16.29 sati: Akšam-namaz

– 16.40 sati: Odavanje počasti svim žrtvama Agresije na BiH i Genocida nad Bošnjacima ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja

– 16,50 sati: Dokumentarni film „Majka“

– 17.15 sati: Promocija knjiga Mirsada Mustafića „Užičanka Emina“ i „Ne osvrći se, Lajla“.

Kratki igrani film „Majka“ snimljen je u produkciji Udruženja za razvoj kulture, nauke i umjetnosti „Scena“ Sarajevo.Scenarista filma je Vahid Duraković, a producent je Amira Kudumović.

– „Majka“ je priča o majci iz Srebrenice koja traži istinu za tri ubijena sina i muža. Ona živi u napuštenom UN-ovom kontejneru, zaštićenoj zoni, i poput Sizifa, u potpunosti deverbalizirana, s natpisima svojih sinova i muža na sebi, uporno „kotrlja teret“ savremenog dehumaniziranog  svijeta. Ona jest Majka iz Srebrenice, ali može biti i bilo koja druga majka koja nije pronašla posmrtne ostatke od svojih najmilijih,“ izjavio je Vahid Duraković.

O knjigama Mirsada Mustafića „Užičanka Emina“ i „Ne osvrći se, Lajla“, osima autora, govorit će još i prof. dr. Izet Šabotić i Larisa Ćustendil, prof.

Književnik Mirsad Mustafić rođen je u Srebrenici. Objavio je 18 knjiga i skoro sve se bave dešavanjima u Srebrenici. Autor je koji nastoji na umjetnički način svjedočiti o razmjerama Genocida nad Bošnjacima. Mustafić bio i urednik kalesijskog lista „Zeman“, koji je izlazio u ratnom i poslijeratnom vremenu.

Uz JU BKC „Alija zetbegović“ Kalesija i Medžlis IZ Kalesija, suorganizatori obilježavanja Dan početka genocida nad Bošnjacima još su i BZK Preporod Kalesija, Udruženje „Žen, majko, sestro“ i UG „Korak“ Kalesija.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO