Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKabinet Općinskog načelnika: Demant na laži iz NiP-ove „kuhinje“

Kabinet Općinskog načelnika: Demant na laži iz NiP-ove „kuhinje“

Saopćenje za javnost kabineta načelnika općine Kalesija

S obzirom da se u ponedjeljak 03.aprila u kalesijskim medijima pojavilo Saopćenje za javnost Naroda i pravde pod naslovom „Kalesijski vijećnici se više plaše Načelnika nego Zakona: Koja je razlika između „dodika koji ruši državu“ i vijećnika koji budžetski novac svih građana daju pojedincima“, u kojem je izneseno niz neistina i u kojem se direktno proziva načelnik da želi uzeti novac iz budžeta za sebe, dužni smo reagovati i sve navedeno demantovati.

Na 19. sjednici Općinskog vijeća Kalesija većinom glasova usvojena je Odluka o pogodnostima za investiranje na području općine Kalesija za građenje poslovnih i proizvodnih objekata. Napominjemo „VEĆINOM“ glasova u Općinskom vijeću Kalesija.
Usvojena pomenuta Odluka je izmjena već postojeće Odluke o pogodnostima za investiranje na području Kalesije za koju je 24.02.2018. godine glasao tada vijećnik Građanske demokratske stranke Mujo Mujkić koji je tada djelovao u Klubu „Za bolju Kalesiju“, a koji danas predstavlja Narod i pravdu u Općinskom vijeću Kalesija.

Mujo Mujkić je tada podigao ruku i glasao za ovu Odluku, koja je jednoglasno usvojena što se može utvrditi uvidom u zapisnik sa održane 12. redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija.  Za tu Odluku  tada su glasala 23 vijećnika Općinskog vijeća koliko je i prisustvovalo pomenutoj sjednici.

Krenimo redom, 2018.godine usvojena je Odluka o pogodnostima za investiranje na području općine Kalesija za koju je Mujo Mujkić glasao, gdje u Članu 2. navedeno:

  • Za gradnju poslovnih i proizvodnih objekata 101,00 – 200,00 m2 neto građevisnke površine u iznosu od 50 % naknade koja se obračunava za rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta
  • Za gradnju poslovnih i proizvodnih objekata 201,00 – 500,00 m2 neto građevinske površine u iznosu od 70 % naknade koja se obračunava za rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta

U Odluci koja je usvojena na 19.redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija 23.02.2023.godine i za koju vijećnici iz NiP-a nisu glasali u Članu 2. stoji:

  • Za gradnju poslovnih i proizvodnih objekata od 100,01 – 200,00 m2 neto građevisnke površine u iznosu od 50 % naknade koja se obračunava za rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta
  • Za gradnju poslovnih i proizvodnih objekata 200,01 – 500,00 m2 neto građevinske površine u iznosu od 70 % naknade koja se obračunava za rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta

Također, u Odluci iz 2023.godine stoji da Investitori imaju pravo na pogodnosti ako sagrade objekat građevinske površine do 100,00 m2 i za njeg pribave odobrenje za upotrebu u roku od dvije godine od dana izdavanja odobrenja za gradnju, odnosno izmjenjenog ili dopunjenog odobrenja za gradnju, dok u Odluci o pogodnostima iz 2018.godine stoji da pravo imaju investitori koji pribave odobrenje za upotrebu u roku od jedne godine i šest mjeseci.

Pomenutom izmjenom općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa Općinskim vijećem napravio je olakšicu investitorima na području općine Kalesija, a ne kako bi stekao ličnu korist kako to tvrde iz Naroda i pravde.

Dalje, u Odluci o pogodnostima za investitore napravljena je olakšica za sve koji grade u Kalesiji, a koji imaju objekte veće od 100,00 m2 neto građevinske površine da imaju pravo na subvenciju ukoliko pribave odobrenje za upotrebu u roku od pet godina od dana izdavanja odobrenja za gradnju umjesto dosadašnjih tri godine.

I na ovaj način općinski načelnik Sead Džafić pokušava olakšati investitorima i privući ih u Kalesiju da grade i ulažu u lokalnu zajednicu.

Nova neistina od Naroda i pravde iznesena je citiranjem Zakona o građevinskom zemljištu gdje navode Član 63, pa dalje pišu da
​​​​​„Niko se ne može osloboditi plaćanja naknade“, a u Odluci koja je usvojena niko nije oslobođen plaćanja. Investitori koji grade na području naše općine dužni su na poseban račun izvršiti uplatu za rentu i uređenje građevinskog zemljišta, a subvencija od strane Općine Kalesija se vrši iz namjenskih sredstava.

Naknade koje investitori uplaćuju u Budžet Općine Kalesija služe nam kao kriterij za subvenciju.

Iz Naroda i pravde u svom saopćenju su spomenuli „dodika i ostale“, zaboravljajući da su upravo oni sa Dodikom i ostalim u zagrljaju na državnom nivou, te da pokušavaju mimo Ustava da to učine i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Mi ćemo nastaviti da pomažemo lokalnu zajednicu, našu privredu i svoje građane, naravno kako to nalaže Zakon.

Kabinet načelnika općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO