Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaEkonomija / BiznisFarma kod Kalesije proizvodi struju iz đubreta

Farma kod Kalesije proizvodi struju iz đubreta

Na farmi “Spreča” kod Kalesije pokrenut je pionirski projekat proizvodnje električne energije od biljnog i životinjskog otpada te su proizvedeni prvi kilovat-sati i ubačeni u mrežu.

Riječ je o savremenoj farmi muznih krava, u čijem fokusu je primarna poljoprivredna proizvodnja, prevashodno proizvodnja svježeg mlijeka, tovnih kategorija bikova, potom biljna proizvodnja koja se odvija u sklopu sektora ratarstvo i sektora voćarstvo.

Proizvodnja ove razvijene farme je zaokružena dobijanjem električne energije iz obnovljivih izvora energije, odnosno biogasa. Tehnologija kojom se proizvodi električna energija zove se fermentacija i može obraditi bilo koju vrstu probavljive materije. Kapacitet jednog fermentora je 150 kw/h, te je predviđen rad od 8.000 sati godišnje.

Kao sirovina za proizvodnju se upotrebljava kukurzna silaža, goveđi otpad i pileći stajnjak. Sve se to unosio u jamu za miješanje te se putem pumpe prebacuje u fermentor i tako se stvara biogas.

“Dalje se plin prebacuje u CHP jedinicu, gdje se proizvodi električna energija. Ona se distribuira u mrežu i ne koristi se za sopstvene potrebe. Mi smo sada u probnom dijelu rada koji se uskoro završava”, pojasnio je Said Karić, direktor farme “Spreča” Kalesija.

On ističe da je ovo pionirski projekat u našoj zemlji te podsjeća da se BiH obavezala da će, prihvatanjem direktiva Evropske unije, povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Proizvodnja biogasa pomaže smanjenju emisije metana koji stvara efekat staklene bašte.

“Taj plin se ovdje upotrebljava konstruktivno, kreativno, na način da se od njega proizvede električna energija, tako da se taj supstrat, ta masa, oslobođena od tog elementa, može aplicirati na parcele. Prethodno je prošla ubrzani proces fermentacije”, ističe direktor. Postoji i ideja da se taj materijal pretvori u pelet, a sve to je veliki iskorak u cilju zaštite okoliša.

Koliko će sirovine biti proizvedeno ovisi o broju krava na farmi, koja ima kapacitet za 2.000 grla, a koji je trenutno popunjen oko 60 odsto.

Inače, Regulatorna komisija za energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK) prije nekoliko dana je odobrila proizvodnju električne energije pomenutoj farmi.

(Nezavisne novine)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno