Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaEKO-ZELENI i Udruženje pčelara pokreću akciju pošumljavanja brda Vis: Kalesija postaje aromatični...

EKO-ZELENI i Udruženje pčelara pokreću akciju pošumljavanja brda Vis: Kalesija postaje aromatični grad

Danas, u petak, 13.1.2023. godine, u 15.00 sati, u restoran ‘’Piemonte’’Kalesija bit će održan okrugli sto o temi “Razmatranje potrebe i važnosti pošumljavanja brda VIS u Kalesiji specijalnom ekološkom metodom ‘’ekobombardovanjem’’ iz zraka primjenom sjemene ‘’Ekobombe’’.

– Brdo Vis u Kalesiji je tokom rata bilo u zoni ratnih djejstava koje je i danas zagađeno minama iz proteklog rata što predstavlja veliki problem pri realizaciji projekta ekološkog uređenja Visa, ističu ekolozi, pčelari, turisti i lokalna zajednica.

Podsjećamo, brdo Vis je prema Strategiji razvoja općine Kalesija predviđeno za ekološko-turističku i sportsku zonu. Na tome želimo svi da radimo. Planiramo sadnju medonosne šume raznih vrsta bagrema(Rod robinia ps.) metodom ekobombi odnosno zračno pošumljavanje, kako bismo potaknuli regeneraciju šume i razvoj pčelarstva u regiji,a na ovaj način Kalesija bi postala i aromatični grad.

– Ova metoda pošumljavanje opožarenih područja i sjetva biljaka na nepristupačnim terenima sada su mogući i iz zraka i u planinskim područjima. Pošumljavanje iz zraka budućnost obnove oštećenih zemljišta. Bombardiranje sjemenom ili zračno pošumljavanje je poljoprivredna tehnika kojom se drveće i biljke siju iz zraka. Biljke se obično ispuštaju iz dronova ili aviona, padnu na tlo i tamo se nastave razvijati. Obično je sjeme spakirano u zamotuljke tla sa živom vegetacijom. Kako se tehnologija razvija, „sjemenske bombice“ sada se stavljaju u biorazgradive spremnike i bacaju na tlo. Kako mladice rastu, spremnici se razgrađuju u tlu.

Ukoliko usaglasimo mogućnost metode i obezbjedimo podršku i uslove akcije, sjetva može da krene u rano proljeće, kazao je prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik EKO- ZELENI TK.

Partneri u projektu su EKO-ZELENI  i Udruženja pčelara.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO