Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaBKC KALESIJA: U utorak, 18.oktobra „18. Festival izvorne muzike „Kalesija 2022“

BKC KALESIJA: U utorak, 18.oktobra „18. Festival izvorne muzike „Kalesija 2022“

JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija organizuje 18. Festival izvorne muzike u Kalesiji, 18. oktobra 2022. godine u 19:30 sati.

Festival izvorne muzike ima za cilj da očuva bosansko izvorno pjevanje uz šargiju i violinu sa Kalesijom kao središtem nastanka istog, a okuplja izvorne grupe iz cijele Bosne i Hercegovine, iz sredina u kojima se baštini ova vrsta muzike, kao i predstavnike svih naših naroda. Rezultat ovakvog dugogodišnjeg rada je i već započeti proces uvrštavanja ovog kulturnog blaga na BH listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, a konačani cilj je uvrštavanje na UNESCO-vu listu. 

Isti dan od 12:00 sati u galeriji BKC-a će biti otvorena izložba pod nazivom Izvorno pjevanje u Posavini, sjevernoistočnoj i srednjoj Bosni – zajednička i lokalna nematerijalna kulturna baština, autora o. Zvonka Martića, doktora etnologije i kulturne antropologije i priora Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru.

Na Festivalu će, kao što je to bio slučaj i do sada, nastupiti izvorne grupe iz cijele Bosne i Hercegovine: Tradicija Dokanj, Vesele Domaljevčanke, Kalesijski Dijamanti, Mirsada i jarani, Mustafa i jarani, Momci Ligaćani, Braća Lazići, Zvuk i izvor, Boljaničanke, Razija Paščanović i Zejneba Ramić, kao i GKUD Halisije Kalesija.

Ovogodišnji Festival izvorne muzike u značajnoj mjeri podržala je Vlada Tuzlanskog kantona, kao i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK. Generalni pokrovitelj Festivala je premijer Vlade TK gospodin Irfan Halilagić a 148. Festival izvorne muzike je proglašen manifestacijom od značaja za Tuzlanski kanton 2022. godine.

Takođe, Festival su podržali i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavskog kantona, Općina Vareš i Općina Kalesija.

Generalni medijski pokrovitelj Festivala svih ovih godina je BH Radio 1, a partneri su i RTV TK, RTV Slon, NEON Televizija, Radio Feral, Radio Glas Drine, kao i mnogi drugi internet portali.

Pozivamo sve ljubitelje izvorne muzike kao i baštinike naše kulture i tradicije na 18. Festival izvorne muzike u Kalesiji, u utorak 18. oktobra u 19:30 sati.“

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO