Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaBKC Kalesija: Promovisana knjiga poezije “Vjetrova dom” autorice Amele Delić

BKC Kalesija: Promovisana knjiga poezije “Vjetrova dom” autorice Amele Delić

Sinoć, u četvrtak, 20. oktobra, 2022. godine, u galerijskom prostoru kalesijskog BKC-a promovisana je zbirka poezije „Vjetrova doma“ Amele Aščić-Delić. Osim autorice, o knjizi su govorile i mr. Mirela Karahasanović i Emina Kasupović. Moderatorica je bila Almedina Suljić-Nukić, a stihove iz zbirke “Vjetrova dom” govorile su studentice studentice Filozofskog fakulteta u Tuzli, te Hamza i Lamija Mešić, učenici OŠ Rainci Gornji.

– Autorica u svojim pjesmama nastoji prodrijeti u prirodu svijesti, emocija, tražeći riječi kojima bi ih najbliže opisala. U prilog tome govori i dominacija pojma duše. Vrijednost poetskog izraza Amele Aščić-Delić upravo je u odvažnosti da poezijom otključa vrata čovjekovog unutarnjeg svijeta, da poezijom progovori o onome o čemu ljudi najmanje žele da govore, a to su vlastite emocije, strepnje, nade, želje, ukratko da govore o samima sebi, kazala je,između ostaloga, mr. Mirela Karahasanović, koja je na početku kazala i da  zbirka poezije „Vjetrova dom“ predstavlja novu zvijezdu u galaksiji svijeta poezije.

Emina Kasupović je kazala da je autorica ovom zbirkom svim čitaocima otvorila svoju dušu.

Ovo je prva knjiga Amele Aščić-Delić, asistentice na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

– Zbirka Vjetrova dom je djelo nastalo iz potrebe da na papir iznesem svoje emocije godinama nakupljane u duši. Podijeljena je na pet poglavlja koja su, svako za sebe, priča o etapama kroz koje u životu prolazimo, ali iz kojih izlazimo uvijek sretniji, mudriji, vedriji. To je zbirka o traganju, jer život jeste traganje za istinom, za Bogom, i ljepota njegova je upravu u trajanju potrage koja ne može završiti ovdje na ovom svijetu. Zbirka obiluje simbolima iz Kur'ana i prirode, a naslov Vjetrova dom govori o planini Prenj koja je stjecište vjetrova, ali i simbol ljubavi koja je neuništiva i koje ima dovoljno za svakog. Iako mnogo nas voli Prenj, to ne umanjuje njegovu veličinu, ni našu ljubav prema njemu. A ljubav je slobodna, kao i Prenj, da dospiješ do vrha moraš razumjeti, poštovati, i ići polahko, kazala je autorica.

Na početku promocije kalesijska likovna umjetnica Admira Ramić-Idrizović poklonila je Ameli Aščić-Delić jednu svoju umjetničku sliku. Promocija je održana u okviru manifestacije „IKRE 2022“.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO