Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHIzetbegović pozvao PIC da hitno zaustavi aktivnosti Srbije i RS-a kojima se...

Izetbegović pozvao PIC da hitno zaustavi aktivnosti Srbije i RS-a kojima se podriva mir u BiH

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) je održana danas, a na njoj je prvenstveno razgovarano o održanom “svesrpskom saboru” i usvojenoj deklaraciji.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da se o nekim stvarima nije smjelo govoriti prije 10 godina, a sada su one postale programom.

“Ovom velikosrpskom programu je cilj destabilizacija BiH i pripajanje njene teritorije Srbiji. Radi se o realizaciji planova koji su sadržani u dokumentima SANU 1 i SANU 2”, istakao je Izetbegović.

Tumačenja dokumenata

Kaže da su preambula i zaključci “svesrpskog sabora” bazirani na iskrivljenim i zlonamjernim tumačenjima dokumenata i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istakao je da se pogrešno i netačno tumači rezolucija o genocidu u Srebrenici, ali i da se pogrešno predstavlja da su Srbi u zakonodavnim organima predstavnici Srba, a ne građana BiH.

“Deklaracijom se Srbija grubo umiješala u pitanja BiH, u to kako trebaju funkcionisati Predsjedništvo i Parlamentarna skupština u BiH, uče nas kako treba raditi. Najavljuju se novi ekonomski projekti na imovini BiH bez saglasnosti BiH”, navodi Izetbegović.

Zatim ističe da se osporavaju odluke Haškog tribunala i udara se na odluke suda UN-a i Generalne skupštine UN-a te se dogovara saradnja sigurnosnih sistema RS i Srbije, kao da ne postoji BiH.

Usvojeni zaključci

Rekao je da je u skladu sa analiziranim SDA usvojila niz zaključaka i pozvala Vijeće za implementaciju mira (PIC) da hitno zaustavi aktivnosti Srbije i RS-a kojima se podriva mir u BiH.

SDA traži uvođenje sankcija zvaničnicima koji provode takve akcije.

Ističe da OHR treba spremiti set odluka da spriječi blokadu parlamenta i Vijeća ministara, ali i izmjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Institucije BiH su dužne da o ovim antidejtonskim aktivnostima obavijeste sve relevantne faktore”, ističe Izetbegović.

SDA od Tužilaštva BiH traži da prestane ignorisati udare na BiH i upozoravaju na materijal koji se odnosi na “razdruživanje” dva entiteta.

Radio Feral/Klix.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno