Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFederalno ministarstvo: Integracija u unutrašnje tržište električne energije EU je naš prioritet

Federalno ministarstvo: Integracija u unutrašnje tržište električne energije EU je naš prioritet

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas učestvuje na sastanku Ministarskog vijeća u Banjaluci, kojem prisustvuju predstavnici Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice, te resorni ministri država iz regije. Teme o kojima će razgovarati odnose se na područje djelovanja Energetske zajednice, a značajne diskusije će se voditi oko aktivnosti neophodnih za potpuno i pravovremeno povezivanje tržišta električne energije, identifikaciju uskih grla i razloga za kašnjenja, te iznalaženje rješenja.

Ministar Lakić će predstaviti rezultate rada Vlada Federacije BiH o ovim pitanjima, kao i zadatke koji predstoje, najavljeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Ministarsko vijeće krajem 2021. godine usvojilo Mapu puta za dekarbonizaciju energetskog sektora zemalja Energetske zajednice, prema kojoj su se sve zemlje članice obavezale da će implementirati alate za dekarbonizaciju.

– U slučaju da do 2025. godine ne usvojimo strateške odluke i ne provedemo ključne mehanizme za realizaciju dekarbonizacije, te ne uvedemo sistem trgovanja emisijama, morat ćemo plaćati „penale“ EU, jer nećemo biti izuzeti od primjene prekograničnog mehanizam za karbonsku prilagodbu (CBAM). U tom slučaju, novac prikupljen od CBAM-a ne bi ostajao u BiH, već bi se slijevao u EU – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva.

Podsjeća se i da je u decembru 2022. godine Ministarsko vijeće usvojilo Paket mjera koji je omogućio integraciju tržišta električne energije regije u unutrašnje tržište električne energije Evropske unije.

– Jedan od osnovnih alata je uvođenje sistema trgovanja emisionim jedinicama EU ETS. Bosna i Hercegovina se opredijelila za uvođenje EU ETS i nema razloga ni opravdanja za odgađanje uspostave takvog mehanizma, posebno kad znamo da bi u suprotnom to stvorilo ogromni rizik privredi Bosne i Hercegovine, odnosno rizik za izvozno orijentisane kompanije. Električna energija proizvedena iz fosilnih goriva Evropi više nije prihvatljiva, te je potrebno promijeniti paradigmu, a razmišljanja i djelovanje u energetskom sektoru usmjeriti ka potencijalima koje naša država ima, a to je korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije, ali i pojačati implementaciju mjera energijske efikasnosti u svim prepoznatim sektorima, kao što su industrija, usluge, zgradarstvo, transport i slično. Zbog toga je od iznimne važnosti da sve nesuglasice ostavimo po strani i da rješavanje ovog problema postavimo kao prioritet – poručili su iz Ministarstva.

Iz Federalnog ministarstva navode da međunarodne obaveze preuzete Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice u BiH provodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zajedno sa drugim institucijama na državnom nivou, dok je poseban naglasak na entitetskim ministarstvima energije, ali i okoliša.

– Vijeće ministara BiH, na prijedlog nadležnog ministarstva, mora donijeti niz oficijelnih akata i uputiti ih u parlamentarnu proceduru kako bismo zakone prilagodili međunarodno preuzetim obavezama. Ukoliko ne bude razumijevanja, već od naredne godine ćemo morati plaćati visoku cijenu za to. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije poduzima sve što je u našoj moći, ali je za to potrebno da i drugi akteri završe svoj dio posla – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno