Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHEU potpisala Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa

EU potpisala Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa

Komesar za unutrašnje tržište Evropske unije Tijeri Breton potpisao je Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine EU programu Digitalna Evropa.

U narednim danima Sporazum će biti dostavljen ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti na potpis, a stupit će na snagu retroaktivno od 1. januara nakon što bude ratificiran.

To znači da aplikanti iz naše zemlje imaju pravo aplicirati na otvorene pozive Programa, koji ima budžet od 7,5 milijardi eura za period 2021-2027., a namijenjen je podršci razvoja infrastrukture i kapaciteta u oblasti superkompjutera, vještačke inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnih vještina.

– Ovo će približiti Bosnu i Hercegovinu ekonomiji i društvu Evropske unije, koristiti njenim tehnološkim kapacitetima i podržati digitalizaciju uopće – saopćeno je iz Evropske komisije, uz napomenu da će Program posebno biti od koristi malim i srednjim preduzećima.

Ministar Forto izrazio je zadovoljstvo što, pristupanjem Digitalnoj Evropi, naša zemlja konačno može računati na značajna sredstva u oblasti digitalizacije. To je prilika za iskorak digitalnoj transformaciji BiH, čiji ključ je u saradnji javnog i privatnog sektora.

Bosna i Hercegovina je dosad bila jedina zemlja zapadnog Balkana, koja nije bila članica tog najvećeg evropskog programa digitalizacije, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.  

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno