Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHZijad Lugavić (SDP) novi gradonačelnik Tuzle, Adnan Bjelić (NiP, SDP i Naša...

Zijad Lugavić (SDP) novi gradonačelnik Tuzle, Adnan Bjelić (NiP, SDP i Naša stranka) pobijedio u Srebreniku

Član Socijaldemokratske partije (SDP) Zijad Lugavić novi je gradonačelnik Tuzle. Pobjedu su potvrdili iz SDP-a. Riječ je o preliminarnim rezultatima, a zvanični se očekuju u narednom periodu.

Ove nedjelje u Tuzli su održani prijevremeni izbori za novog gradonačelnika, a nakon što je Jasmin Imamović podnio ostavku na tu funkciju, nastavivši svoje političko djelovanje na višem nivou vlasti.

Nedugo nakon toga, na njegov prijedlog za vršioca dužnosti je izabran Zijad Lugavić, kojeg je u konačnici SDP kandidirao i za zvaničnog gradonačelnika u nešto više od jednoipogodišnjem mandatu do idućih lokalnih izbora.

Lugavić je inače dugogodišnji izuzetno blizak Imamovićev saradnik, a do imenovanja na mjesto privremenog gradonačelnika nalazio se na poziciji pomoćnika gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Imamović je ranije za Lugavića kazao da ima sjajnu biografiju, kao i to da je pošten, dobar, natprosječno obrazovan i efikasan.

Lugavićeve kvalitete očito su prepoznali i građani koji su mu svojim glasanjem ukazali povjerenje te je osvojio najviše glasova u odnosu na svoje protukandidate.

Adnan Bjelić (kandidat NiP-a, SDP-a i Naše stranke) pobijedio je u utrci za gradonačelnika Srebrenika, potvrdio je to predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

U utrci za gradonačelnika Srebrenika bila su samo dva kandidata. Pored Bjelića u utrci je bio i Nermin Tursić iz SDA.

Pobjedu u Srebreniku proglasio je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde. On je poručio da je pobjeda u Srebreniku ubjedljiva.

PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je zbog kantonalne skupštine napustio mandat.

Stranački podaci o rezultatima izbora za bihaćkog gradonačelnika i iz tabora SDA i PoMaka govore da je pobjednik Elvedin Sedić. Njegovu pobjedu već slave u štabu PoMaka.

Na drugom mjestu je SDA-ov kandidat Hamdija Abdić Tigar, a osim njega kandidovali su se još i Adnan Habibija iz SDP-a i nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

Iz SDA je potvrđeno da je novi načelnik općine Vogošća njihov kandidat Migdad Hasanović.

Na osnovu 70 posto prebrojanih glasova u SDA-u je utvrđeno da njihov kandidat ima skoro dvostruko više glasova od kandidata Trojke.

Za načelnika općine Vogošća kandidirani su bili Adnan Šerak (Ujedinjeni – NiP-NS-SDP) i Migdad Hasanović (Stranka demokratske akcije -SDA).

Lider SNSD-a Milorad Dodik proglasio je pobjedu kandidata njegove stranke za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca – Bojana Ivanovića i Lazara Prodanovića.

Birači u Bratuncu danas su mogli glasati na 32 redovna biračka mjesta tokom održavanja prijevremenih izbora za gradonačelnike/načelnike u BiH.

Kandidati za mjesto načelnika općine Bratunac bili su Lazar Prodanović ispred stranke SNSD-a i nezavisni kandidat i bivši načelnik Srđan Rankić.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO