Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVeliki odziv bh. građana u akciji za pomoć stanovništvu Turske i Sirije

Veliki odziv bh. građana u akciji za pomoć stanovništvu Turske i Sirije

Humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini uz pomoć volontera svakodnevno sortiraju i pakiraju pomoć za područja pogođena zemljotresom u Turskoj i Siriji. I dok su prvi šleperi pomoći iz naše zemlje već krenuli, u moru dobronamjernih nađu se, ipak, i oni koji žele iskoristiti tuđu nesreću za profit.

Protekli dani u Bosni i Hercegovini u znaku su humanosti. Uz pomoć stotina volontera svakodnevno se pakuje pomoć za zemljotresom pogođena područja u Turskoj i Siriji. Građani doniraju sve, odjeću, obuću, hranu… Ali, u Crvenom križu za sada takve donacije ne primaju. U koordinaciji sa Crvenim polumjesecom Turske šalju ono što je u ovom trenutku najpotrebnije.

HUSEIN KLIČIĆ, predsjednik Crvenog križa USK

“Mi ne prikupljamo određene odjevne predmete i sve ostalo što bi nam stvorilo velike količine, deponiju koja nas može zatvoriti, da nam kažu da im takva vrsta pomoći nije trenutno potrebna. Možemo biti zadovoljni da već danas imamo kamion namjenske robe. To su grijalice, sklopljivi krevet i stolice, deke, sve ono što su rekli da je najpotrebnije”.

Crveni križ je pokrenuo humanitarni broj te otvorio namjenski žiro račun. Novčana sredstva prikupljaju i druge organizacije. Nažalost, humanitarni aktivizam se sve češće i zloupotrebljava s obzirom da postoje pojedinci koji žele zaraditi novac na tuđoj muci. Takav slučaj bilježi se u Bihaću.

FIKRET DRAGANOVIĆ, predsjednik Merhameta, Bihać

“Poslije stravične nesreće, prvi su se podigli ti ljudi loših namjera koji su krenuli prikupljati sredstava za Tursku i Siriju, bez bilo čijeg nadzora i bez bilo kakve dozvole. Mi to osuđujemo, tako ne treba raditi. Srećom, nadležni organi su reagovali i spriječili zloupotrebe”.

Po pitanju cijele ove situacije kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Kako nam je kazao portparol, policija je u međuvremenu identifikovala jednu osobu te joj uručila prekršajni nalog za lažno prikupljanje novca. 

U organizaciji “Pomozi.ba” zvanično su završili s prijemom donacija i jučer je iz Sarajeva krenuo prvi šleper s humanitarnom pomoći. Veći kontingent se očekuje do kraja sedmice. Bh. građani su još jednom pokazali da su položili ispit humanosti, nesebičnosti i solidarnosti.

(BHRT)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO