Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici...

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, a da pritom budu oslobođeni nameta.

“Uredbom se omogućuje poslodavcima da bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak, bez pripadajućih doprinosa, mogu uposlenicima isplatiti iznos do 2.520 KM”, kazao je federalni ministar finansija Toni Kraljević na konferenciji za medije u decembru prošle godine.

Krajnji rok za isplatu pomoći, a ona ovisi isključivo o dobroj volji poslodavca i njegovoj finansijskoj moći, jer Uredba Vlade FBiH nije uopće obavezujuća, jest 30. juni.

U Udruženju poslodavaca FBiH kažu da je ostalo nejasnoća kada je u pitanju isplata pomoći.

“Poslodavci zamjeraju što radnici nisu tačno informisani jer misle da pomoć dijeli Vlada FBiH, a to nije istina. Znači, poslodavci su ti koji isplaćuju novac. Također, poslodavci nisu sigurni u pravno tumačenje Uredbe, recimo, šta znači nediskriminacija u isplaćivanju. Informacije s terena koji dobijamo govore nam da se pomoć dijeli, ali ćemo tačne podatke imati kada dobijemo izvještaj iz Porezne uprave FBiH. Znamo da poslodavci s malim firmama imaju objektvne prepreke da izvrše uplatu pomoći“, kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Ističe kako će izvještaj iz Porezne uprave (PU) FBiH biti signal šta raditi u budućnosti kada je u pitanju ova tematika.

“Imamo informacije, doduše nezvanične, da će se ova mjera Vlade FBiH nastaviti i u drugom dijelu godine. Ukoliko to bude, pokušat ćemo zajednički pronaći najbolji način za njenu implementaciju. Ovo je bio dobar vladin potez kako bi se smanjio negativni utjecaj ekonomskih kretanja u BiH, ali i svijetu”, naglašava Nenadić.

Dodaje kako radnici ustvari žele da novac koji im se isplaćuje ne bude u vidu pomoći, već zarađeni novac.

“Pretpostavke za to su izmjene fiskalnih propisa. Potrebno je naći balans između obaveza prema penzionom fondu i radnopravnih odnosa, i da pritom ne trpi budžet”, smatra Nenadić.

Mevludin Bektić, predstavnik 19 granskih sindikata u FBiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću, ima informacije koje su pomalo neočekivane.

“Isplata pomoći nije ispoštovana ni u javnom sektoru. Koliko imam informacije, to nisu učinile u potpunosti ni državne kompanije. Bilo je obećanja, priča o isplati u ratama…, očigledno se čekaju posljednja dva mjeseca datog roka. Što se tiče realnog sektora, veoma je mali broj preduzeća, skoro zanemariv, koja su isplatila radnicima barem dio pomoći”, rekao je Bektić za Faktor.

Faktor

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno