Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSnijeg u proljeće odgodio zamjenu guma

Snijeg u proljeće odgodio zamjenu guma

Iako od 1. aprila zimske gume nisu obavezne u Republici Srpskoj, zbog snijega i padavina vozači ipak nisu pohrlili u vulkanizerske radnje kako bi ih zamijenili.

To su potvrdili i naši sagovornici, koji kažu da se kroz nekoliko dana, a čim se poboljšaju vremenske prilike, očekuje i veći priliv vozača koji žele promijeniti gume.

Kako su kazali za “Nezavisne novine” iz “Kemoimpex” servisa automobila iz Banjaluke, kod njih ovih dana nisu primijećene gužve kao što je to inače slučaj početkom aprila, a kao razlog navode loše vrijeme.

“Vjerujemo da će u narednim danima, čim se proljepša vrijeme, početi dolaziti sve veći broj vozača kako bi zimske gume zamijenili ljetnim”, rekli su iz “Kemoimpexa”.

Prema njihovim riječima, cijene ovih usluga se nisu mijenjale te su iste kao i prošle godine.

Njihove navode potvrđuje i Vulkanizer “Đurđević” iz Banjaluke, koji je za “Nezavisne” kazao da vozači još izbjegavaju promjenu guma zbog vremenskih neprilika. 

No, u ovoj radnji su cijene usluga više u odnosu na prošlu godinu za oko marku-dvije.

“U našoj radnji zamjena guma u prosjeku košta 10 KM, dok krpljenje gume iznosi osam KM”, kazao je Vulkanizer “Đurđević” i dodao da se ova radnja nalazi u centru grada te da u skladu s tim imaju veći obima posla.

Tako i Vulkanizer “Autorad Ilić” iz Doboja ističe da ni kod njih ovih dana nisu gužve s obzirom na snijeg koji je pao prethodnih dana.

“Kod nas zamjena guma košta od 30 do 40 KM, a cijena zavisi od toga koja je vrsta vozila. No, ipak se kod nas ne treba naručivati unaprijed jer nas trojica radimo, pa sve uspijemo završiti na vrijeme i bez narudžbe”, rekao je Vulkanizer “Autorad Ilić”.   

S druge strane, Vulkanizer “Dr Gumiko” iz Bijeljine za “Nezavisne novine” kaže da se kod njih posljednjih dana vozači naručuju te čekaju kako bi zamijenili zimske gume.

“Već nekoliko dana nas zovu vozači kako bi došli promijeniti gume. Kod nas se cijene nisu mijenjale te su iste kao prošle godine, dok u prosjeku sve četiri gume koštaju 36 KM”, rekao je Vulkanizer “Dr Gumiko”.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) navode da od početka ovog mjeseca vo-zači nisu obavezni da posjeduju zimsku opremu.        

“Od 1. aprila prestala je obaveza posjedovanja zimske opreme na putevima u BiH. U skladu s tim vozači zimske gume mogu zamijeniti ljetnim. Naravno, kao i uvijek, vozite polako poštujući saobraćajne propise i uvažavajući sve učesnike u saobraćaju”, poručili su iz AMS RS.

(Nezavisne novine)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO