Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHRudari u FBiH obustavili proizvodnju, ako se ne udovolji kolegama iz Zenice...

Rudari u FBiH obustavili proizvodnju, ako se ne udovolji kolegama iz Zenice moguć i generalni štrajk

Rudari šest rudnika koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH jutros su održali jednosatni štrajk upozorenja, u okviru kojeg je u istom vremenskom periodu obustavljena i proizvodnja.

Na takav način su pokazali da su uz kolege iz RMU Zenica koji se danima nalaze u radničkom neposluhu.

Radnici u rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica jutros su održali jednosatni štrak upozorenja kao vid solidarnosti sa kolegama iz RMU Zenica koji još nisu dobili februarsku platu, a 24. marta su prekinuli proizvodnju.

“Štrajk upozorenja je održan u svim rudnicima koncerna Elektroprivrede BiH i on će se svakodnevno održavati dok se ne odblokira račun RMU Zenica. Ovim putem radnici su informirani o svim problemima koji postoje u rudnicima, a tokom jednog sata izvršena je i obustava proizvodnje, koja nije nanijela skoro nikakvu štetu u vidu ekonomskih troškova po rudnike”, kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata radnika u rudniku Kreka iz Tuzle.

Jutrošnji čin rudara dokazao je njihovo jedinstvo, a kako saznajemo, među komratima se stvara pritisak vezano za organizaciju, odnosno najavu generalnog štrajka ukoliko situacija u Zenici ne bude riješena.

S druge strane, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sutra će održati sastanak sa predstavnicima Sindikata i menadžmenta RMU Zenica. Na tom sastanku bi trebao biti potpisan sporazum o otplati duga na rate, koji rudnik ima prema gradu.

Klix

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO