Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHRaste pritisak na bh. granicu: Među migrantima i oni iz Indije, Burundija...

Raste pritisak na bh. granicu: Među migrantima i oni iz Indije, Burundija i Kube

Prema podacima Granične policije Bosne i Hercegovine, od početka godine više od 5.400 osoba spriječeno je u pokušaju nelegalnog prelaska državne granice, ali migrantski pritisak raste, posebno u posljednja tri mjeseca.

Kako nam je kazala Franka Vican-Bošković, portparol GPBiH, zabilježen je pad broja migranata iz Pakistana koji su ranije bili među najbrojnijima, ali rastao je priliv državljana Burundija, Indije i Kube, zemalja koje sa susjednom Srbijom imaju bezvizni režim.

– Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan graničnih prijelaza, u graničnom pojasu. Učestali su i pokušaji krijumčarenja migranata u teretnim motornim vozilima, gdje se migranti skrivaju u prikolice teretnih vozila, cisterne i podnožje samih vozila.

Ovi slučajevi su najčešće evidentirani na područjima jedinica granične policije Orašje, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanska Gradiška, a od samog početka migrantske krize i Zvornik – kazala je Vican-Bošković.

Istočna granica

Istočna granica BiH pokušava se zaštititi uz pomoć drugih policijskih agencija u BiH, ali problemi su već godinama isti.

– Kroz različite projekte i donacije Granična policija BiH nabavila je dio specijalističke opreme za nadzor granice. Međutim, kadrovska nepopunjenost i nedovoljna materijalno-tehnička opremljenost i dalje su osnovni problemi s kojima se GPBiH susreće – istakla je Franka Vican-Bošković.

Bezvizni režim

Odgovarajući na pritisak zemalja EU, Srbija je uskladila svoju viznu politiku s EU za neke zemlje u Aziji, Africi i na Karibima. Bezvizni režimi s Tunisom i Burundijem istekli su u novembru.

Prema najavama, Srbija će uskoro uvesti vize za još dvije zemlje.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO