Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPrijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike u šest bh. gradova i opština...

Prijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike u šest bh. gradova i opština 5. februara 2023.

Prijevremeni izbori za načelnike/gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće održat će se u nedjelju, 5. februara 2023. godine.

Prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima podnose se Centralnoj izbornoj komisiji BiH do 12. decembra 2022. godine do 16.00 sati.

I ostali rokovi propisani su Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća koje će javnosti biti dostupno na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba .

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas razmatrala i usvojila izvještaje o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima, Centralna izborna komisija BiH je utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Unsko-sanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Unsko-sanksog kantona izabrani su:

1.  Azhar Sejarić – Bošnjak
2.  Mehmed Mahmić  – Bošnjak
3.  Emir Dautović – Bošnjak
4.  Tanja  Šantić  – Hrvatica
5.  Mladen Lonić – Srbin
6.  Senita Handukić – Ostali

Imajući u vidu da Skupština Unsko-sanskog kantona nema dovoljno izabranih zastupnika iz reda srpskog naroda, popuna preostala dva mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima, Centralna izborna komisija BiH je utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zeničko-dobojskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zeničko-dobojskog kantona izabrani su:

1. Fahrudin  Čolaković  – Bošnjak
2. Mirnes Bašić – Bošnjak
3. Amra  Babić – Bošnjakinja
4. Almina Sivić – Bošnjakinja
5. Marina Mujkanović – Hrvatica
6. Ivo Tadić – Hrvat
7. Mladen  Simić – Srbin
8. Goran Bulajić – Srbin

Imajući u vidu da Skupština Zeničko-dobojskog kantona nema izabranih zastupnika iz reda Ostalih, popuna jednog mandat vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Kantona Sarajevo utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda Ostalih: kandidatska lista Albin Zuhrić, kandidatska lista Naša stranka 2, kandidatska lista SDP-Socojaldemokratska partija BIH, imaju identičan količnik (1,00) za dodjelu drugog mandata.

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Kantona 10 utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda bošnjačkog naroda: kandidatska lista Avdija Đugum i kandidatska lista Stranke demokratske akcije SDA, imaju identičan količnik (2,00).

U skladu s članom 9.5 i 9.8 stav (1) Izbornog zakona BiH potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu drugog mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih iz Kantona Sarajevo i za dodjelu preostalog jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Kantona 10.

CIK BiH obavještava javnost da će se navedena žrijebanja održati sutra, 8. decembra, u 11:00 sati u prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u Ulici Danijela Ozme 7, Sarajevo, 

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati sva zainteresirana lica, shodno odredbi člana 6. Uputstva o dodjeli i prestanku mandata, saopćeno je iz Ured za informiranje CIK BiH.   

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO