Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPredsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH danas je izglasalo Borjanu Krišto (HDZ) za mandatarsku budućeg saziva Vijeća ministara BiH u periodu 2022. – 2026. godine.

Predsjedavajuća Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) glasali su za imenovanje Krišto dok je Željko Komšić (DF) bio protiv.

Komšić je uoči sjednice kazao kako očekuje da će njegove kolege glasati za prijedlog odnosno za imenovanje HDZ-ove kandidatkinje, a da će joj on postaviti određena pitanja na osnovu kojih će donijeti odluku. Borjana Krišto se nije pojavila u Predsjedništvu BiH pa tako nije ni predstavila svoj program tročlanom kolektivnom šefu države.

Borjana Krišto će sada, nakon što je prošla sigurnosne provjere, sada i zvanično započeti proces izbora novih državnih ministara.

“Novo Vijeće ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine”, poručila je Krišto.

Koalicija na državnom nivou (Osmorka, SNSD i HDZ) je najavila da će u rekordnom roku formirati novo Vijeće ministara BiH.

Do sada poznati kandidati za nove ministre su: Zoran Tegeltija (ministar finansija, SNSD), Elmedin Konaković (ministar vanjskih poslova, NiP), Zukan Helez (ministar odbrane, SDP), Staša Košarac (ministar trgovine i ekonomskih odnosa, SNSD) i Nenad Nešić (ministar sigurnosti, DNS). Edin Forto (Naša stranka) se već neko vrijeme spominje kao budući ministar prometa i komunikacija.

Ono što je još uvijek nepoznanica jeste budući ministar prometa i komunikacija, ministar za ljudska prava za izbjeglice te ministri pravde i civilnih poslova.

Klix

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno