Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOsobe sa invaliditetom Vladi FBiH poručuju da nemaju dva života

Osobe sa invaliditetom Vladi FBiH poručuju da nemaju dva života

Zbog nezadovoljstva predloženim zakonskim rješenjima te nepovoljnog položaja osoba sa invaliditetom, za 3. decembar u minut do 12 najavljeni su protesti udruženja osoba sa invaliditetom ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Predstavnici udruženja sa područja FBiH za Federalnu vladu imaju devet zahtjeva koja se tiču poboljšanja statusa ove populacije.

“Sve što je navedeno u zahtjevima je dobar dio onoga što je muči ovu populaciju od 2016. godine, otkako iznos invalidnina i naknade za tuđu njegu i pomoć nisu uvećavani. Za invalidne i tuđu njegu i pomoć invalida 100 posto iznose 384 KM. U međuvremenu se dogodila inflacija zbog rata u Ukrajini i neka druga ekonomska kretanja pa su cijene drastično porasle, a položaj osoba s invaliditetom se ni milimetar ne poboljšava. Radi se o tome da ima mnogo samohranih majki koje imaju djecu koja su invalidi 100 posto, koje bukvalno žive od tog novca, i porodice čiji su članovi nezaposleni kojima je ova, ma koliko mizerna naknada bila neka krupna stavka u porodičnom budžetu. O tome treba voditi računa. Vlada FBiH je izašla sa nekim prijedlogom kako da pomogne, ali to ne zadovoljava jer mi nismo bili uključeni u taj proces, nije nas se konsultovalo niti smo bili uključeni u donošenje rješenja koje bi bilo dobro za nas. Na to ne možemo sada da pristanemo i tražimo da Vlada FBiH što prije otpočne pregovore sa nama u cilju iznalaženja održivog rješenja”, poručio je u razgovoru za Klix.ba Edo Čelebić, predstavnik roditelja i organizator protesta.

Istakao je da je već ranije Vladi FBiH upućena inicijativa kojom se traži izjednačavanje prava ratnih i civilnih invalida.

“Međutim, Vlada je tu našu inicijativu odbila, nisu htjeli ni da je razmatraju. Pravdaju to odlukom Ustavnog suda prema kojoj imaju pravo da odlučuju o tome u kojoj mjeri će izbalansirati odnos između invalidnina i nekih drugih naknada za ratne i neratne invalide. Oni jednstavno nemaju dovoljno sluha za nas u ovom trenutku. Mi želimo da budemo partneri vladi, ne neki neprijatelji ili strano tijelo u vlastitoj državi. Želimo da se naš status popravi, a prava adresa za to je Vlada Federacije BiH ma koja to bila, ova sada ili neka buduća. Ovo je samo jedan dio kampanje koju pokrećemo u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom. Nacrt zakona o materijalnoj podršci osobama sa invaliditetom koji je vlada dostavila parlamentu iz nekoliko razloga. Jedna od važnih stvari je da tražimo da se osobe koje imaju 60, 70 i 80 posto invaliditeta ponovno uvedu u pravo. Oni su sad potpuno diskrimisani. Tražimo da se član 13. u potpunosti povuče”, smatra Čelebić.

Poručuje kako sve što rade je samo jedan dio veoma kompleksne borbe za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom te da su primorani svoja prava tražiti na ulici.

“Simbolično u minut do 12 će početi naš skup. Mi ćemo te naše zahtjeve uputiti vladi, zatražit ćemo da hitno otpočnemo pregovore. Tražit ćemo i da se pod hitno osbama sa invaliditetom uplati jednokratna pomoć baš po modelu po kojem su uposlenicima u državnoj službi uputili pomoć od 1080 KM. Osobe sa invaliditetom nisu ništa manje vrijedni od njih”, naglasio je Čelebić.

Ističe kako je suština cijele priče ta da je Vlada pokazala da ne želi da komunicira sa brojnim udruženjima koja su to tražila po pitanju Zakona o ustanovama socijalne zaštite ili zbog Jedinstvenog registra osoba sa poteškoćama u razvoju koji ni nakon dvije godine od zahtjeva nije uspostavljen iako je to bio jedan od zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji je održao posebnu sjednicu zbog događanja u Zavodu Pazarić.

“Nemamo mi dva života da se svake dvije godine sa Vladom FBiH ganjamo oko prava koja nama pripadaju. Jednostavno mi tražimo da se ove stvari riješe što prije. To nisu neki megalomanski zahtjevi, ne tražimo ništa što nije izvodivo, samo je pitanje da li vlada sa nama želi da razgovara”, mišljenja je Čelebić.

Šta traže predstavnici osoba sa invaliditetom u FBiH?

Organizatori pozivaju sve osobe sa invaliditetom, djecu sa poteškoćama u razvoju i/ili invaliditetom, njihove roditelje, prijatelje, komšije i sve druge koji razumiju i podržavaju populaciju djece sa poteškoćama u razvoju i osoba sa neratnim invaliditetom, da se pridružite zajedničkom obilježavanju “Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom”, iskazivanju nezadovoljstva mirnim protestom i iznošenju zahtjeva.

Organizatori traže od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da:

  • Hitno povuče iz procedure Nacrt Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom iz parlamentarne procedure,
  • Da Vlada Federacije BiH hitno stupi u pregovore sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH, u cilju izrade novog nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, koji bi bio usvojen najkasnije do 1. maja 2023. godine u oba Doma Parlamenta FBiH,
  • Uvesti kao osnovicu za obračun ličnih invalidnina i naknade za pomoć i njegu drugog lica, 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH i osigurati usklađivanje rasta osnovice koja bi pratila rast BDP-a i potrošačkih cijena,
  • Isplatu jednokratne pomoći na području Federacije BiH za osobe sa neratnim invaliditetom 60 posto, 70 posto, 80 posto, 90 posto i 100 posto najkasnije do kraja januara 2023. godine, na način da se linearno isplate jednokratne pomoći,
  • Da Vlada FBiH u saradnji sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH predloži Nacrt Zakona o Registru djece sa poteškoćama u razvoju i Registru osoba sa neratnim invaliditetom i objavi Registar u toku 2023. godine,
  • Osnivanje Ureda pravobranilaštva za djecu sa poteškoćama u razvoju i osobe sa neratnim invaliditetom pri Vladi FBiH, uz uslov da u Uredu budu zaposlene osobe sa neratnim invaliditetom sa najmanje 60 posto oštećenja organizma,
  • Zahtijevaju da Vlada FBiH u saradnji sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH predloži Nacrt Zakona o ortopedskim pomagalima, na način da se ostvarivanje prava na ortopedska pomagala definišu na nivou Federacije BiH i izjednače sve osobe sa invaliditetom na cijelom području FBiH (RVI, CŽR, osobe sa neratnim invaliditetom), što se tiče prava na ortopedska pomagala,
  • Zahtijevaju hitno uvođenje u pravo roditelja koji su predali zahtjev i dobili Rješenja Centara za socijalni rad po Zakonu o roditeljima njegovateljima u FBiH do kraja 2022. godine. Do kraja 2023. godine sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH definisati i implementirati izmjene i dopune Zakona ,
  • Do kraja 2023. godine sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH definisati i implementirati izmjene i dopune Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH (kvalitetnije rješenje prava na dječiji dodatak itd.).

Trenutno, roditelji koji imaju status njegovatelja, mjesečno primaju 504 KM naknade.

“U Hrvatskoj od koje su propisali zakon roditelji njegovatelji primaju oko 4000 kuna i intencija je da iznos naknade uskoro bude prosječna plata u toj državi. Oni se dakle tamo vežu za prosječnu platu. Ovdje vam daju naknadu od 504 KM, ali vam uzmu invalidninu i naknadu za tuđu njegu i pomoć. Znači dam ti 504, uzmem ti 274 KM. Pri tome, razlika je sljedeća. Invalidnina i naknada za tuđu njegu i pomoć su prava osobe sa invaliditetom. Vi ste dakle djetetu uzeli pravo da biste nešto dali roditelju”, objasnio je Čelebić.

Na protest koji je zakazan ispred zgrade Vlade Federacije BiH, doći će predstavnici i članovi organizacija osoba sa invaliditetom iz svih kantona.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO