Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOd danas hljeb skuplji za 20 feninga, pekari sumnjaju da će rast...

Od danas hljeb skuplji za 20 feninga, pekari sumnjaju da će rast cijena tu i stati

Val poskupljenja se nastavlja i na vidiku nema kraja, a od danas će u prodavnicama građani BiH plaćati skuplji hljeb.

Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas – polubijeli, narodni i penzionerski hljeb, od danas će biti skuplji za 20 feninga.

Polubijeli i narodni hljeb koštat će 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje hljeba u toku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Također, na cijenu je utjecalo i poskupljenje goriva.

Banjalučki mediji javljaju da bi od 1. decembra u entitetu RS hljeb također trebao poskupjeti za 10 feninga, a već sada u Banjoj Luci košta 2 marke. Obični hljeb (oko 600 grama) u tom gradu trenutno košta od 1,80 do 2 KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom naredne godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije.

Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platežna moć građana je u prosjeku ostala na istom nivou prije poskupljenja. U najtežem položaju su penzioneri i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupjeti i energenti.

Cijene hljeba su porasle i u zemljama regiona, kao i Evropske unije.

Klix

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO