Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHObjavljena vremenska prognoza za ljeto 2024.

Objavljena vremenska prognoza za ljeto 2024.

Raspoloživi produkti za dugoročnu prognozu ukazuju da bi na prostoru Bosne i Hercegovine srednja temperatura zraka tokom ljeta 2024. godine, za period od 1. juna do 31. augusta, trebala biti viša u odnosu na normalnu za period 1981.-2010. godine, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkpg zavoda BiH u predviđanju vremenskih prilika za predstojeće ljeto.

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je velika i iznosi oko 70%.

Prema raspoloživim podacima najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu julu na sjevernim područjima zemlje.

U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodu sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Europe.

Hercegovine prognozira se oko 86 toplih dana.

Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve.Prognozirane ukupne količine padavina tokom ljeta 2024. godine trebale bi biti manje u o odnosu prosječne sume tokom ljetnog perioda. U centralnom i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno