Nedjelja, 24 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHGrađani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u regiji, slijedi poskupljenje

Građani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u regiji, slijedi poskupljenje

Konzumna jaja u Bosni i Hercegovini uskoro će poskupjeti, a razlog toga je usklađivanje cijena shodno poskupljenjima energenata i sirovina, potvrđeno je za Klix.ba iz Koordinacionog odbora peradara-živinara Bosne i Hercegovine.

Građani Bosne i Hercegovine već neko vrijeme jedu najjeftinija jaja u regiji. Razlog toga je što nije došlo do usklađivanja cijena u prvom dijelu 2023. godine, ali ta mjera je neophodna kako bi se zaštitio ovaj sektor proizvodnje.

Kako je za Klix.ba kazao direktor kompanije Agrex i predsjednik Koordinacionog odbora peradara-živinara BiH Predrag Miličić, radi se o usklađivanju cijena.

“Ovo je logična posljedica jer proizvođači konzumnih jaja u prvom dijelu godine su radili sa gubicima zbog rasta cijena sirovina. Tržište nije bilo spremno za prihvatanje povećanja cijena i sada radimo usklađivanje”, kazao je Miličić.

Dodao je da građani BiH kupuju najjeftinija jaja u regiji te da je cijena jajeta u okruženju mnogo veća od naše, ali i da je sve to uzrokovano povećanjom cijene sirovine, stočne hrane, ali i struje za 22 posto.

“Proizvođači su natjerani da povećavaju cijenu kako bi održali proizvodnju”, dodao je naš sagovornik.

Na kraju je kazao da za sada ne bi trebalo doći do povećanja cijene pilećeg mesa jer je bilo pomjeranja cijene tokom godine, ali da nije siguran da će tako i ostati.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO