Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHCIK BiH: Zakonski rok za provedbu posrednih izbora ističe 2. decembra 2022....

CIK BiH: Zakonski rok za provedbu posrednih izbora ističe 2. decembra 2022. godine

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske sprovode se odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata Općih izbora 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH u saopćenju za javnost podsjeća nadležne organe vlasti da rok za provedbu navedenih posrednih izbora ističe 2. decembra 2022. godine.

U skladu s odrebama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, Centralna izborna komisija BiH provodi aktivnosti na provedbi posrednih izbora. U toku su aktivnosti nominiranja kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominiranih kandidatskih listi i kandidata.

Centralna izborna komisija BiH je, zaključno s današnjim danom, ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona.

Također, Centralnoj izbornoj komisiji BiH su dostavljene kandidatske liste iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine Kantona 10 i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te su u toku aktivnosti na kompletiranju dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominiranih kandidata iz ova tri kantona, kako bi CIK BiH mogao izvršiti neophodne provjere dostavljenih kandidatskih listi i nominiranih kandidata.

CIK BiH navodi da još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Narodna skupština Republike Srpske je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske i trenutno se provode aktivnosti na potpisivanju izjava nominiranih kandidata, kako bi CIK BiH nakon toga mogao pristupiti proceduri provjera kandidatskih listi i nominiranih kandidata.

Centralna izborna komisija BiH je, na danas održanoj sjednici, pored ostalog ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Fena

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno