Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHCIK BIH: Jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora

CIK BIH: Jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopćila je danas da se u javnosti, iz neznanja ili zlonamjerno, plasiraju dezinformacije da CIK BiH radi sporo i da kasni u procedurama za provedbu posrednih izbora, te kako se neke sjednice organa vlasti zbog postupanja Centralne izborne komisije BiH moraju otkazivati.

U saopćenju se navodi da je svim organima vlasti koji učestvuju u posrednim izborima jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora, ali zbog informiranje javnosti iz CIK-a podsjećaju na zakonske korake provedbe posrednih izbora.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH se dostavljaju kandidatske liste na provjeru i ovjeru. Svaki od kandidata na kandidatskim listama mora lično u prostorijama Centralne izborne komisije BiH potpisati izjavu o prihvatanju kandidature. CIK BiH ovjerava kandidatske liste koje ispunjavaju zakonom propisane uslove – pojašnjava se u saopćenju.

Dodaje se da se odluke o ovjeri kandidatskih listi dostavljaju organu koji provodi posredne izbore i na iste se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana. Zakonodavni organ koji provodi izbore zakazuje sjednicu nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH o ovjeri kandidatskih listi i provodi posredne izbore.

– To što organ vlasti zakaže sjednicu prije nego su se stekli uslovi za provedbu posrednih izbora nije odgovornost Centralne izborne komisije BiH već tog organa. CIK BiH sve svoje aktivnosti provodi u skladu s odredbama i rokovima utvrđenim Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima – navodi se u saopćenju.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj danas utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog kantona iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja, Tomislav Mandić i Ivica Pavković dok je iz reda srpskog naroda izabran Miroslav Mitrović.

Budući da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema izabranih poslanika iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih, popuna po jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić, Izen Hajdarević i Damir Šišić. Iz reda hrvatskog naroda izabrana je Silva Banović. Iz reda srpskog naroda izabrani su Slađan Ilić i Žarko Vujović dok je iz reda Ostalih izabrana Sandra Imširović.

Iz CIK-a BiH navode da je utvrđivanje rezultata posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za peti mandat iz reda bošnjačkog naroda i nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda hrvatskog naroda. Iz reda bošnjačkog naroda žrijebane su kandidatske liste Asmira Hasića i Damira Šišića i izvučena je kandidatska lista Damira Šišića, dok su iz reda hrvatskog naroda žrijebane kandidatske liste Borisa Krešića i Silve Banović i izvučena je kandidatska lista Silve Banović.

Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz reda srpskog naroda, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Fena

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno