Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHCijena peleta je snižena zbog kraja grijne sezone, no koliko dugo će...

Cijena peleta je snižena zbog kraja grijne sezone, no koliko dugo će takva ostati?

Temperature svakim danom rastu i bliži se kraj sezone grijanja. Cijene peleta i drugih grijnih materijala sada su snižene, ali povoljne cijene se neće dugo zadržati.

Ove godine tokom sezone grijanja jedno od najvažnijih pitanja bio nagli porast cijena peleta koji se koristi za grijanje u mnogim domaćinstvima Bosne i Hercegovine. Tona peleta, koja je 2020. godine koštala 280 KM, ove godine se mogla kupiti za 1.050 KM.

Vlada FBiH je proizvođače peleta, kako navode sami proizvođači, tokom ove sezone grijanja dovela do ruba egzistencije svojim odlukama.

Prva odluka Vlade Federacije BiH je bila o ograničenju cijena gotovog proizvoda bez regulisanja cijena sirovine koja je donesena u novembru 2022. godine nakon što je cijena tone peleta u mnogim firmama dostigla svoj maksimum od 1.050 KM. Međutim, ovim rješenjem olakšala se nabavka peleta domaćinstvima, a kompanije su počele raditi sa minusnom maržom jer su cijene sirovine ostale visoke.

Druga odluka jeste odluka Vijeća ministara BiH donesena u decembru 2022. godine, a kojom se proizvođačima zabranjuje izvoz peleta iz Bosne i Hercegovine.

Zabrana je donesena zbog enormno visokih cijena za domaće kupce, a domaći proizvođači peleta tada su iskazali nezadovoljstvo, jer su smatrali da se time ugrožava proizvodnja. Tada su najavljivali obustavljanje proizvodnje, kao i tužbe, koje su se kasnije ostvarile.

Nakon izuzetno teške sezone, sada je cijena peleta opala i jedna tona košta 490 KM što je u poređenju s cijenama od prije tri mjeseca veliko sniženje. Kako je za Klix.ba rekao Muhamed Helać iz kompanije “Drvosječa”, ova cijena će biti aktuelna dok se ne potroše zalihe gotovog proizvoda. Nakon toga cijena će se morati vratiti na staru.

“Imamo najave od proizvođača da će doći do novog poskupljenja čim isteknu zalihe kod svih proizvođača. Kada bude potrebno napraviti novu robu, cijena će ponovo porasti. Koliki će biti rast niko još ne može reći”, rekao je Helać.

Načini da se ublaži nadolazeće poskupljenje i da se spriječi ponavljanje historije postoji, ali rješenje se nalazi u rukama vlade. Prema riječima Helaća, ukoliko vlada ograniči cijene sirovina te zabrani izvoz sirovine, a ne gotovog proizvoda, olakšala bi poslovanje proizvođačima peleta i samim tim cijena bi se spustila.

“Mi proizvođači nismo imali sirovine. Ima načina da nam država može pomoći. Ako želi pomoći, može i uvesti subvenciju troškova potrošačima. To su načini da se pomogne i potrošačima, ali i proizvođačima”, rekao je.

Kompanija “Rosewood” također se ranije bavila proizvodnjom peleta, ali sada je od toga odustala, jer, kako navode, ne isplati se proizvoditi.

Husein Bušatlić iz kompanije “Rosewood” je potvrdio da se pelet više ne proizvodi, firma se fokusirala na proizvodnju briketa i rade isključivo po narudžbi.

“Mi smo obustavili svoju proizvodnju, jer u proteklih dvije godine cijena elektroenergije se povećala za 40 posto, cijena sirovine povećavana 4 puta”, rekao je Bušatlić.

Sumnja da će se nešto promijeniti. Cijenu plastičnog pakovanja i transporta diriguje cijena nafte. Ukoliko se promijeni cijena nafte do početka iduće sezone, postoji mogućnost da će biti finansijski lakše proizvesti i dostaviti pelet. Ali, kao i drugi proizvođači peleta, Bušaltić govori da je neophodna reakcija i djelovanje vlade.

“Vidimo da akcize nisu uklonjene. Ako vlada ništa ne uradi, doći će jednostavno do toga da ćemo uvoziti pelet iz drugih država”, rekao je.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO