Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHBićo: Zbog kišovitog i hladnog vremena kasni proljetna sjetva

Bićo: Zbog kišovitog i hladnog vremena kasni proljetna sjetva

Trenutne vremenske prilike i kišovito vrijeme itekako utječu na sjetvu i vrlo loše će se na kraju odraziti na krajni ishod, bit će slabiji rod i sve će mnogo kasniti  – kazao je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Naglasio je kako zbog kišovitog i hladnog vremena mnogo kasni proljetna sjetva.

– Jedan dio je odrađen, drugi još nije i sve se radi na etape. Vrijeme je veoma hladno za ovo doba godine, tako da i ono što je zasijano, slabo niče. Generalno, nije nimalo dobro. Na kraju će biti slabiji rod, kasnit će se i sa žetvom i svim ostalim radovima – kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o plasteničkoj proizvodnji, veliki dio sjetve u zatvorenom prostoru je odrađen, jer tu vremenske nepogode i kiša ne prave problem.

– Problem je samo što je vrijeme hladno i nema sunca tako da će i tu biti kašnjenja – kazao je Bićo.

Dodao je da vlaga pogoduje poljoprivrednim nametnicima i raznim bolestima koje napadaju zasijane kulture.

– Za 50-ak dana je žetva pješnice, a vlaga pogoduje nametnicima, napadaju je razne bolesti. To mislim na jesenju sjetvu i ona za mjesec i malo više stiže i trenutno je ugrožena od nametnika. Ovo što se sije na proljeće – kasni. Tako da će i tu biti problem. Ima mnogo vlage, što nije dobro, nema sunca, vrijeme je hladno. Tako da će to sve utjecati na proizvodnju – kazao je Bićo. 

(Fena)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno