Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHBećirović ponovo ide u New York zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović ponovo ide u New York zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ponovo će početkom naredne sedmice otputovati u New York kako bi nastavio s intenzivnim aktivnostima s ciljem usvajanja rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, saopšteno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Do nove posjete Bećirovića sjedištu UN-a dolazi samo nekoliko dana nakon što se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a povodom Izvještaja visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u prethodnim danima održao niz sastanaka s ambasadorima brojnih država u New Yorku, a u idućoj sedmice će imati novu seriju sastanaka s ambasadorima.

Inače, ovo je već treća posjeta predsjedavajućeg Bećirovića sjedištu Ujedinjenih nacija u roku od mjesec dana, u sklopu zagovaranja usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Također, on je u prethodnim sedmicama razgovarao i s liderima brojnih uticajnih zemalja i na Zapadu i na Istoku.

Bećirović je održao sastanak s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom, što je drugi zajednički sastanak u manje od mjesec dana. Prije toga, sredinom prošlog mjeseca je u New Yorku razgovarao i s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović će prisustvovati sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se glasati o rezoluciji o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Radio Feral/BHT

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno