Nedjelja, 10 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaUncategorizedPogledajte tekstove o referendumu iz 1992.godine objavljene u listu "Oslobođenje"

Pogledajte tekstove o referendumu iz 1992.godine objavljene u listu “Oslobođenje”

Građani Bosne i Hercegovine danas slave Dan nezavisnosti.   

Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine u Bosni i Hercegovini održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%.

Bosna i Hercegovina je proglasila nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima što je bio uvod u nadolazeću agresija na BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.

Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum koji je okončao rat u BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Prema Dejtonskom sporazumu Bosna i Hercegovina se sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu.

Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu je 28. februara 1995. godine donijela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Iako je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje malo je sačuvane arhivske građe koja svjedoči o održanom referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine, 29.februara i 1.marta 1992.godine.

Pronašli smo tekstove iz sarajevskog “Oslobođenja” u kojima se opisuju pripreme i proces provođenja referenduma u Bosni i Hercegovini.

POGLEDAJTE TEKSTOVE O REFERENDUMU KOJI SU OBJAVLJENI U LISTU “OSLOBOĐENJE” KRAJEM FEBRUARA I POČETKOM MARTA 1992.GODINE.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO