Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaUncategorizedMuslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu predvodio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon obavljenog namaza, pristupa se klanju kurbana; najčešće je riječ o ovnu, a meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne. Klanje kurbana je tradicija poslanika Ibrahima nakon čega slijedi dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama.

Tradicija je da se i priprema obilan bajramski ručak, da se obilaze komšije, prijatelji i rodbina. Bajramu se posebno raduju djeca kada dobijaju poklon u vidu novca, bajram-banku.

Kurban-bajram ili Hadžijski bajram je obilježje i dana hadža odnosno boravka nekoliko miliona muslimana u svetim mjestima Mekki i Medini.

Ove godine iz BiH na hadž su otputovala 2.224 vjernika u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Hadž je peti stuba islama, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Kurban-bajram traje četiri dana.

Klix.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno