Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesija“Gazije” obilježile 30. godišnjicu

“Gazije” obilježile 30. godišnjicu

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, te svečanom akademijom, uprličenom u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija, obilježena je 30. godišnjica formiranja 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade “Gazije”.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Kalesija i BKC-a, Koordinacije boračkih udruženja općine Kalesija, porodice šehida i građani.

241. sprečansko-muslimanska lahka brigada “Gazije” formirana je 25. 6. 1994. godine, kada se na lokaciji u Kikačima desilo i prvo postrojavanje, i imala je važnu ulogu u odbrani Kalesije i domovine. Za komandanta je postavljen Halil Jahić.

Na prvom postrojavanju brigade našlo se 250 vojnika, dotadašnjih udarnih boraca 205. brdske brigade Kalesija.

Obilježavanje godišnjice izazvalo je sjetu i emocije kod učesnika, te su prisutni se prisjetili važnih zadataka brigade i ratnih dejstava, a brigada je u svom sastavu imala: četiri lahke pješadijske čete, izviđačko – diverzantski vod, vod inžinjerije, desetina ABHO (atomsko-biološko-hemijska odbrana), desetina veze, logistička četa, desetina komande stana. Kasnije se broj četa povećao na šest.

Na svečanoj akademiji dodjeljene su zahvalnice onim koji su podržali rad koordinacije boračkih organizacija, te obilježavanje ovog značajnog datuma za Kalesiju.Kulturno umjetnička društva “Biser” Tojšići i “7. april” Vukovije uljepšali su izvednom koreografija pomenuti događaj.

Radio Feral/NTV Portal

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno