Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaSportKatar 2022: Počinje jedno od najkontroverznijih Svjetskih prvenstava u historiji

Katar 2022: Počinje jedno od najkontroverznijih Svjetskih prvenstava u historiji

Nakon 12 godina pitanja, kritika i nagađanja, Fifa Svjetsko prvenstvo u Kataru konačno počinje danas. Pripreme za prvi turnir koji će se održati u muslimanskoj zemlji na Bliskom istoku zasjenile su brojne kontroverze, piše BBC

Fifa je, međutim, zatražila od sve 32 takmičarske nacije da se “usredotoče na nogomet”, a domaćin Katar će započeti turnir protiv Ekvadora na stadionu Al Bayt.

SP u Kataru 2022. ostat će zapisano kao jedno od, kako piše BBC, najkontroverznijih prvenstava u historiji o kojem se najviše govorilo.

Zaljevska zemlja pobijedila je kandidature Južne Koreje, Japana, Australije i Sjedinjenih Država za domaćinstvo turnira, ali bilo je optužbi za raširenu korupciju u procesu, što je Katar uvijek negirao.

U februaru 2021. Guardian je rekao, podsjeća BBC, da je 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo u Kataru otkako je dobio kandidaturu za Svjetsko prvenstvo. Broj se temelji na podacima ambasada zemalja u Kataru.

Međutim, katarska vlada je navela da je ukupan broj pogrešan, jer nisu svi zabilježeni smrtni slučajevi ljudi koji rade na projektima vezanim uz Svjetsko prvenstvo. Vlada je rekla da njeni podaci o nesrećama pokazuju da je bilo 37 smrtnih slučajeva među radnicima na gradilištima stadiona Svjetskog prvenstva između 2014. i 2020., od kojih su samo tri bile “povezane s radom”.

Međutim, Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da je to podcijenjeno.

Bilo je strahova također oko toga kako LGBT obožavatelji mogu očekivati ​​da će prema njima postupati s obzirom na striktno pridržavanje šerijatskog zakona u zemlji, dok je homoseksualnost u Kataru nezakonita.

Organizacije koje sudjeluju s Fifom oko turnira rekle su da je “napredak spor” i da “pitanja koja izazivaju zabrinutost” ostaju.
Organizacije UK Pridea pozvale su barove i dvorane da ne prikazuju utakmice Svjetskog prvenstva zbog bojkota turnira.

Igrači su pozvani da iskoriste svoj utjecaj kako bi progovorili o problemima u zemlji, a na pres-konferenciji u Dohi u četvrtak, engleski branič Conor Coady rekao je “mi nismo političari”.

Sepp Blatter, koji je bio predsjednik Fife i čovjek koji je 2010. godine najavio dodjelu turnira Kataru, rekao je prošle sedmice da je ta odluka bila “pogreška”.

S druge strane, dan prije turnira, predsjednik Fife Gianni Infantino optužio je Zapad za “licemjerje” u izvještavanju o stanju ljudskih prava u Kataru. On je na konferenciji za novinare u Dohi govorio gotovo sat vremena i strastveno branio Katar i turnir.

U Kataru temperature ljeti često dosežu 50 stepeni, zbog čega je turnir po prvi put premješten u ‘zimski’ termin, iako je i dalje blagih 32 stepena danju i ugodnih 22 navečer.

To je značilo da su evropske lige prekinute usred sezone, a prva utakmica se odigrava samo sedmicu dana nakon posljednje utakmice Premier lige između Fulhama i Manchester Uniteda.

A samo dva dana prije događaja, organizatori su najavili da navijači neće moći kupiti ili konzumirati alkohol u ili unutar perimetralnog područja bilo kojeg od osam stadiona.

S 29 dana koliko će trajati (20. novembra do 18. decembra), ovo će biti najkraće Svjetsko prvenstvo od Argentine 1978. godine.

To znači da su organizatori morali zakazati četiri utakmice većinu dana tokom grupnih faza i da nema vremena za preokret između skupina i nokaut faza, a posljednjih 16 počinje dan nakon završetka grupnih faza, podsjeća BBC.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO