Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeZbog jakog vjetra, grmljavine i visokih dnevnih temperatura na snazi žuti meteoalarm...

Zbog jakog vjetra, grmljavine i visokih dnevnih temperatura na snazi žuti meteoalarm u gotovo svim područjima

Usljed jakog vjetra na cijelom području Bosne, osim u Krajini na snazi je žuti meteoalarm, a u Hercegovini upozorenje i zbog lokalnih pljuskova sa grmljavinom i visokih dnevnih temperatura, javlja Anadolu.

Tako se na području livanjske regije očekuju povremeno udari vjetra južnog smjera brzine između 45 i 55 kilometara na sat, te lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Istovremeno na području trebinjske, banjalučke, fočanske i višegradske regije prognoziraju se udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat, na planinama do 60 kilometara, a istovremeno se na području višegradske regije prognoziraju i maksimalne temperature iznad 32 stepena Celzijusa, dok se na području banjalučke regije očekuje i lokalna grmljavina.

Na području prijedorske regije prognoziraju se udari vjetra od 40 km do 50 kilometara na sat, lokalno grmljavinski procesi, te makismalne temperature iznad 32 stepena Celzijusa.

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.
Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe”, navode iz Fewderalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području sarajevske i tuzlanske regije na snazi je žuti meteoalarm s obzirom da se očekuju povremeno udari vjetra južnog smjera brzine između 40 i 50 kilometara na sat, te lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Istovremeno na području mostarske regije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

U Bosni i Hercegovini preovladava promjenljivo oblačno vrijeme sa prolaznom slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

U poslijepodnevnim satima vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini se do 14. juna prognozira nestabilno vrijeme, sa pljuskovima, često praćenim grmljavinom te lokalno pojavom grada, posebno na sjeveru i u centralnim dijelovima Bosne.

U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme sa povremene i umjernim padavina pljuskovitog karaktera, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Od 15. do 25. juna raste vjerovatnoća za duže sunčane periode, ali i dalje su izgledni lokalni i povremeni pljuskovi, posebno u Bosni, dok će u Hercegovini biti stabilnije vrijeme.

Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina, od 15. do 25. juna, očekuje se u na jugu zemlje.

Do 14. juna, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretaće se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 stepeni Celzijusovih, danju u Bosni i Hercegovini od 24 do 29 stepeni. Prema kraju sedmice temperature su u opadanju.

Od 15. do 25. juna, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 32 u Hercegovini do 34 stepena.

Radio Feral/AA

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno