Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaServisne informacijeVrijemeKrajinović: "Ljeto će biti toplije od prosjeka"

Krajinović: “Ljeto će biti toplije od prosjeka”

Danas i tokom predstojećeg vikenda očekuje se stabilno vrijeme sa dosta visokim temperaturama.

Visoke vrijednosti temperatura zabilježene su već jutros od šest sati na krajnjem jugu i sjeveroistoku zemlje i dostizale su čak 20 stepeni Celzijusa.

Maksimalne dnevne temperature danas, sutra i u nedjelju kretat će se između 30 i 34 stepena Celzijusa, ponegdje na krajnjem sjeveroistoku i jugu i do 36 stepeni Celzijusa, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Dosta toplo vrijeme očekuje nas u naredna tri dana, a usljed visoke koncentracije vlage u tlu, ali i relativne vlažnosti zraka, osjećaj nelagode zbog sparine bit će posebno izražen. Vrlo je vjerovatna pojava tropskih noći na jugu zemlje. Nelagode su moguće kod meteoropata i hroničnih bolesnika. Postoje i rizici od pretjeranog izlaganja suncu zbog visokih vrijednosti UV- indeksa tako da, iako je vrijeme lijepo, pravo ljetno, ono sa sobom donosi i negativne posljedice, pa bih preporučio oprez – kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

No ovakvo vrijeme neće se zadržati dugo. Već u noći sa nedjelje na ponedjeljak, prema riječima Krajinovića, glavna fronta, koja pristiže sa sjeverozapada, promijenit će vrijeme u BiH.

– Promjena će donijeti lokalne padavine, posebno na zapadu i sjeveru zemlje gdje se očekuje hladni front, dok će u centralnim, istočnim i južnim predjelima vjerovatnoća za poneki pljusak početkom iduće sedmice biti dosta mala. Promjena donosi nešto hladnu zračnu masu, a to znači da će se dnevne temperature kretati od 24 do 29 stepeni Celzijusa. Dakle, bit će i dalje toplo, ali ne kao danas i za vikend. Od utorka do četvrtka očekuje se stabilno vrijeme, ali već od četvrtka slijedi novo naoblačenje koje će kulminirati padavinama. Idućeg petka očekuje se nešto više padavina koje će biti praćene grmljavinom. Iduće sedmice bit će pojačan i vjetar – dodaje Krajinović.

Meteorolog se svrnuo i na predstojeće ljeto. Kaže da će sva tri ljetna mjeseca biti toplija od prosjeka i sa manjim količinama padavina.

– Bit će posebno toplije na sjeveru zemlje, gdje će temperature, u odnosu na prosjek, biti više za četiri do pet stepeni. U ostalim krajevima pozitivna odstupanja idu od dva do tri stepena. Što se tiče padavina, bit će ih manje nego obično i bit će vremenski i prostorno neravnomjerno raspoređene. To znači da će se u kratkom periodu, za par dana, izlučiti veća količina padavina koja odgovara mjesečnim prosjecima. Rekao bih da je ljeto pred nama izazovno jer donosi rizike koji će se manifestirati čestim i dugim toplotnim valovima te sušnim periodima koji su okidač za česte šumske požare – zaključuje Krajinović.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno