Petak, 1 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaEkonomija / BiznisBingo Group: Opredijeljenost investicijama, razvoju domaće privrede i kompanija

Bingo Group: Opredijeljenost investicijama, razvoju domaće privrede i kompanija

Direktorica Bingo Group Ljiljana Kunosić izjavila je danas da je iza ove grupacije još jedna uspješna poslovna godina u kojoj su ostvarili prihod veći od 1.700.000.000 KM, što predstavlja rast za oko 17 posto.

Rast prihoda, kako je dodala, pratio je rast dobiti, koja na nivou grupacije iznosi skoro 125.000.000 KM.

– U strukturi ovog rezultata izdvajaju se tri segmenta poslovanja. Prvo je naša osnovna djelatnost Bingo trgovine gdje je prihod porastao za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, a u nešto manjem procentu dobit od 15 posto, koja je iznosila 87 miliona KM – rekla je Kunosić na konferenciji za novinare održanoj u novom Logističko-distributivnom centru u Sarajevu u koji je uloženo više od 40 miliona KM i koji je jedan od najvećih objekata ovog tipa u regiji.

Drugi segment su, dodala je Kunosić, njihove proizvodne kompanije sa fantastičnim rastom više od 80 posto prihoda, a treći  segment su tržni centri sa 15 miliona KM dobiti i porastom oko 20 posto u prihodu.

– Iz prikazanih podataka jasno je da su za veći dio rasta dobiti zaslužne proizvodne kompanije unutar Bingo grupe. Tako je ‘Dita’ u 2022. godini udvostručila svoju proizvodnju i ostvarila izvoz veći od pet miliona KM, što je povećanje za 70 posto u odnosu na 2021. godinu. ‘Dita’ se danas može pohvaliti sa oko dva miliona KM dobiti – navela je Kunosić.

Spomenula je i „Semberku“ koja je pored dosadašnjeg izvoza obrađene sirovine prvi put ostvarila i plasman gotovih proizvoda na tržište EU. Rekordne godine u proizvodnji i poslovnim rezultatima ostvarile su ostale proizvodne kompanije, kao što su Majevica, Ingram, Pivara Tuzla, Bingo Farme, Plastenici, proizvodnja papira i tjestenine.

– Iznos investicija u 2022. godini je oko 132 miliona KM, što znači da smo cijelu godišnju dobit reinvestirali u dalji razvoj poslovanja u BiH. Taj podatak je potvrda naše uloge najvećeg investitora u razvoju domaće privrede. Najviše se investiralo u izgradnju i renoviranje prodajnih objekta, te u opremu i tehnologiju proizvodnih kompanija. Više od 15 miliona KM uloženo je u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – dodala je Kunosić.

Naglasila je da su u protekloj godini investirali i u unapređenje uslova rada zaposlenih, pa su ukupna izdvajanja za radnike porasla za 21 posto na nivou grupacije, a samo za indirektne poreze i i doprinose na rad, Bingo grupa godišnje državi uplati više od 50 miliona KM.

Izvršni direktor za biznis operacije Bingo Grupe Edin Ibrahimović je rekao da su prošle godine u segmentu trgovine ostvarili rast od 16 posto, odnosno prihodi su sa milijardu i 350 miliona KM porasli na milijardu i 550 miliona KM. 

– Rast prihoda u prošloj godini ostvaren je i putem povećanog broja kupaca. U 2022. godini realizovali smo pet miliona kupovina više u odnosu na prethodnu godinu, što znači da kupci u BiH prepoznaju Bingo kao mjesto gdje mogu obaviti kupovinu – dodao je Ibrahimović.

Naveo je da do kraja mjeseca planiraju implementirati novu sistematizaciju kojom će primanja radnika povećati za dodatnih 15 posto, u odnosu na prošlu godinu.

Direktorica Sektora ljudskih resursa Andrijana Bukvarević je rekla da je i iz perspektive ovog sektora, iza njih izuzetno uspješna godina u izazovnim uslovima na tržištu rada.

– Bingo Group zapošljava skoro 9.000 radnika, čija je prosječna starost 42 godine, a 70 posto su žene – istakla je Bukvarević, dodajući da je u protekloj godini otvoreno više od 350 novih radnih mjesta.

– Kada je u pitanju fluktuacija kadra, naš prosjek je ispod prosjeka odliva kadra u oblasti trgovine u regiji. Ipak, uslovi na tržištu rada su izazovni i svakako se reflektuju i na nas kao najvećeg poslodavca. Oni se primarno odnose na odliv radne snage prema EU i tiču se šireg ekonomskog konteksta – dodala je Bukvarević.

Navela je da je u protekloj godini realizovano preko 200 edukacija za više od 5.000 radnika iz cijele maloprodajne mreže, te da kompanija ima i fond za pomoć teško oboljelim radnicima, koji je od januara ove godine pomogao liječenje 40 radnika Binga.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO